Basák přímo k zesilovači
Moderátor: Moderátoři
-
Wer
Basák přímo k zesilovači
P.S. Je mi jasný, že to nezahraje.
Ony ty výšky a středy z toho basáku jsou vcelku nechutné a zkreslené, proto pokud ho chceš dát na zesák, dej před něj nějakou tlumivku a kondík paralelně k repro. Pokud chceš načerpat informace, tak na www.dexon.cz běží fórum, kde ti poradí profíci.
Vyloženě uškodit by to dle mého nemělo, maximálně ho budeš více zatěžovat těmi kmitočty, které mu "nelezou"-doufám, že mě někdo nebude kamenovat.
RK15
Zřejmě záleží hodně na tom, co zvládne vyzářit ten basák, odkud a jak moc je třeba to vykrývat výškáčem. Tyhle litovelské bedny sice od 4kHz měly impedanci kolem 3 Ohmů, ale s lepší výhybkou tak dobře nehrály - už tlumivka o indukčnosti větší, než 0,4mH začala prohlubovat prosedlání kmitočtové charakteristiky kolem 2,5-3kHz.
Indukčnost 0,2mH v sérii s basákem (a původní kondenzátor 8uF v sérii s pětiohmovým výškáčem) byla ideální kombinace, při které se nepoznal poslechem rozdíl mezi upravenou a neupravenou bednou, měřili jsme to tehdy v hluché komoře (to byly časy, když k tomu měl člověk přístup!) a charakteristika se propadla zhruba o 1,5dB na 3,5kHz. Nebýt toho, že se zlepšil průběh impedance, nestály ty pokusy ani za to.
Jinak, doma jsem měl bedny 8 Ohm napojené na zes a na jeden kanál jsem měl připíchnutý sub(byl jsem lenivý dělat extra zesák). Sub byl jen jako doplněk a tak jsem jej připíchnul přes odpor 15 Ohm/15W a jako nouzové řešení to nehrálo špatně-kovářova kobyla chodí bosa, toto řešení hrálo 2,5roku.