Trafo 230V/120V a dopad na zvuk zesilovače
Moderátor: Moderátoři
- dayslypper
Trafo 230V/120V a dopad na zvuk zesilovače
rád bych věděl jaké účinky mají např. takovéto měníče http://www.elektro-manak.cz/menice.htm u lampových zesilovačů (dovezené z USA).
Záleží mi, jestli použití dalšího trafa více "odruší" či "odbrumí" zesilovač (kytarové kombo) či naopak nebo změna zvuku na výstupu nebude znatelná.
Zajímá mě, co se mi nejvíce vyplatí při dovozu aparátů z USA z různých pohledů:
1) cena
2) kvalita zvuku (míra rušení - jestli ten měnič nebo si připlatit za kvalitnější 220 trafo)
- dayslypper
Bez podrobného posouzení daného přístroje a daného "měniče" nelze zodpovědně dotaz zodpovědět. Další problém může spočívat v tom, že některé výrobky pro USA není možné v ČR provozovat i z jiných důvodů - bezp. normy, používané prac. kmitočty, jiná EMC, atd.
jinak ten spor domácí bastl/emerickej bastl je bezpředmětný, protože ho stejně převálcuje dovoz čínských šmejdů.
osobně bych si netroufl zmapovat takhle na dálku, kdo sleduje komerční zájmy na bastlírně a kdo ne. Pro jistotu si budu myslet, že všichni
ten dovoz z Číny je taky na hranici zákona, dovoz textilu z Vietnamu je silně pod hranicí zákona a blbnutí okolo EU je sice podle zákona, jenže těch zákonů je asi tak 20x víc než by stačilo a bylo zdrávo...
Nevím jaký zázrak konkrétně si dayslipper pořídil, ale jestli je to nějaké kombíčko rádoby Marshall 70W, tak obsah takového kombíčka je na dobré cestě k čínskému stylu a skoro nestojí za to se tím zabývat... myslím že kdekterá bývalá Tesla by dané úrovni nejen stačila, ale asi i natrhla prdel, při troše snahy.
Triakový "měnič" sice dost pravděpodobně zhorší odstup, ale dotyčné specifické komunitě uživatelů to až tak dalece vadit nebude, pro jejich garážové/sklepní hraní. A japonská rozhlasová společnost při elektrifikaci přímého přenosu z Rudolfina holt měniče 230/100V používat nebude
O tom mantinelu a embargu se samozřejmě vyjadřuji ve vztahu k informacím, které "pouštím volně ven". Neusurpuji si právo určovat, o čem kdo a jak může psát, ale doporučil bych zavést autocenzuru. Také nepíšu na chirurgické fórum, když o tom vím houby.
Dávám ke zvážení - v souvislosti s pár podobnými dotazy v tomto oboru - jaká je cena konkrétní informace ? Pokud použiji nesprávné řešení, riskuji vážné poškození přístroje buď bezprostředně, nebo při nějaké jeho poruše, kdy škoda bude mnohem vyšší, než by byla při správném řešení situace. Jakou cenu má třeba ohrožení vlastního zdraví, života nebo ohrožení jiných osob ?
Crifodo mimo jiné píše:ten dovoz z Číny je taky na hranici zákona, dovoz textilu z Vietnamu je silně pod hranicí zákona a blbnutí okolo EU je sice podle zákona, jenže těch zákonů je asi tak 20x víc než by stačilo a bylo zdrávo...
...a dodám: a ne všechny, o nichž se tvrdí, že jsou v EU povinné, také v ostatních zemích povinné skutečně jsou. Stačí vyjet a ptát se.
- dayslypper
1) Jsem příznivce značky Mesa/Boogie, (edit: odkaz na Japonské stránky odstraněn) - je to světová uznávaná značka mezi muzikantskými zesilovači. Chtěl bych model z USA, protože to vyjde levněji a někteé typy jsou i zde v ČR těžko k dostání.
2) Triakové měniče? Já myslel, že to jsou normální transformátorové.
Cituji z http://www.elektro-manak.cz/menice.htm
KVALITNÍ TOROIDNÍ TRANFORMÁTORY
(velká účinost, malé rušení do okolí, made in Czech )
nebo to snad patří jen k těm toroidům níže?
Chtěl bych rozhodně trafo, je mi jasné, že triaky ruch do výstupního signálu přidají.
Existuje tedy něco v podobném přenosném provedení s transformátorem?
Jde mi tedy o to, jak se vřazení takového převodníku podepíše na zvuku zesilovače. Jestli bude více rušení nebo třeba měně rušení díky dalšímu galvanickém oddělením přístroje od sítě.