Automatický spínač světel

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
nxn

Automatický spínač světel

#1 Příspěvek od nxn »

Našel jsem obvod pro automatické rozsvícení světel,ale nepracuje dle mích očekávání .....RC člen postupně otevírá přechod tranzistoru, tak relé přitahuje pomaleji ,což může mít za následek opalovámí kontaktů.Nevíte někdo jak to vyřešit ,aby do tranzistoru šel proud až po nabítí kondenzátoru ...."škoda že se diaky nevyráběj pro nižší napětí"
http://www.dhservis.cz/dalsi/svetla.htm
možná dát diody do série......neměl by někdo originálnější řešení ?
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
JohnyKL

#2 Příspěvek od JohnyKL »

Udělaljsem to s OZ, mam jich doma totiž mraky )) RC na + reference na - výstup přes zenerku na T a relé.
hafca

#3 Příspěvek od hafca »

Koukni se na tohle. Vymýšlel jsem to před rokem na Daewoo a zatím to chodí bez problému. Udělal jsem i zapojení pro spínání proti + nebo s relé.
Přílohy
svetla.jpg
(26.44 KiB) Staženo 170 x
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
nxn

#4 Příspěvek od nxn »

Vymejšlel jsem zpoždění s 555 a někde mam chybu....vůbec nevim kde (možná to je celý blbě ,tak mě za to nenadávejte)...dík mělo by to mít zpoždění od 1s do 11s
Přílohy
Bez názvu.GIF
(8.68 KiB) Staženo 176 x
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Bodejť - když máš trvale uzemněnej vývod 2 - spouštění ...Časovač se spustí a už tak zůstane. Radši to zjednoduš na pouhý RC článek v bázi tranzistoru - jak se kond nabije na víc než 0,65V, trand se otevře a můžeš jim sepnout třeba Darlington, abys měl větší strmost nárůstu proudu a tím spínat cívku relátka... Když ten Darlington nahradíš malovýkonovým tyristorem a napájení odvodíš od spínací skříňky, může Ti zapínací impuls klidně odeznít, ale tyristor zůstane otevřenej - teda pokud to relé bude brát víc, než minimální přídržný proud toho tyristoru...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#6 Příspěvek od Cust »

nxn: zkuste ty schemata oriznout, at se na toda normalne divat, dyt je to uchylne...
007
Moderátor

#7 Příspěvek od 007 »

7 nezapojit,2 propojit s 6 a relé zapojit mezi 3 a +.Nezapomeň na diodu paralelně k relé,katoda diody na +.
007
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“