chrastící potenciometr u PC repro

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Filda

chrastící potenciometr u PC repro

#1 Příspěvek od Filda »

Zdravím, mám tu PC repro genius a neskutečně tam chrastí potenciometr (hlasitost) je dvojitý. Jaký je nejlepší spůsob tohle opravit? Vím že jsou na to ty různé speciální spreje, ale chtěl bych neco co vydrží fakt dlouho. Zatím to opravuju tak že repro vypnu a zesiluju, zeslabuju, zesiluju (pořád dokola) ---- aby se tam "vyjezdila" ta drážka. Také můžu poťák vyměnit ---- to by nic moc nevyřešilo (za nějakou dobu by to bylo repete.
Jak tohle řešíte?
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Stříknu tam rost-off a je po chrastění.
jano2

#3 Příspěvek od jano2 »

Ja už niekolko rokov použivam kontox ,alebo pegomin a nemam s tym žiadne problemy.Dlho to vydrži,čital som tu kritiky na tieto spreje,neviem,mne to služi!
Malo toho viem,radšej sa spytam.
David2

#4 Příspěvek od David2 »

Já bych to rovnou vyměnil, takovej dvojitej potenciometr bude levnější než nějakej sprej :roll:
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

při renovaci historické radiotechniky se dráhy potenciometrů natírají Diavou
greenhorn

Potenciometer

#6 Příspěvek od greenhorn »

Ja tiež odporúčam použiť Diavu. Často ju pri opravách využívam a dosť dlho to vydrží.
Filda

#7 Příspěvek od Filda »

David2 píše:Já bych to rovnou vyměnil, takovej dvojitej potenciometr bude levnější než nějakej sprej :roll:

nj jenže jak píšu ..... to by mě moc dlouho nevydrželo . Např. dlouho se ho ani nedotknu (dráha trochu zkoroduje) a pak to chrčí jak sviňa :)
David2

#8 Příspěvek od David2 »

Tak zajet k Bučkovi do Brna na Vranovskou a koupit kvalitní dvojitou Teslu. Sice to přijde na 70kč, ale máš garantovanej souběh a vydrží. Ty od ťongů co prodávaj v GME nemaj ani jezdec :?
Peterseal

#9 Příspěvek od Peterseal »

Na vyškŕkané potenciometre je dobrá DIAVA ?
Filda

#10 Příspěvek od Filda »

CJ píše:Na vyškŕkané potenciometre je dobrá DIAVA ?

podle mě spíš na to aby to znovu nezačolo korodovat ne?
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Diava bývala dobrá, dokud ji nějakej ko*ot neinovoval, co se týče složení. Momentální receptura je na 3,141592ču, lepší je výměna. V té starší bývala jakási přísada, která se z té leštěnky vysrážela a zaplnila škrábance. Nevím, jestli to byl včelí vosk nebo něco podobnýho, ale fungovalo to solidně. Momentální složení spíš urychluje erozi odporových drah na bázi uhlíkem plněných laků.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

No, nechci prudit, ale zas tak dobře to nefungovalo, a vždycky to působilo časem korozi. Ty desítky sežraných potenciometrů hovoří za vše...
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

To je sice pravda, ale půl roku - rok to dalo pokoj. Dnešní Diava to sežere hned, v tom máš naprostou pravdu, trvá to tak 14 dní...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

Jeden můj škodolibý známý tvrdí, že stejný účinek na kontakty jako diava má lihobenzín s pár kapkama strojního oleje... nebo IPA.
Dodnes vzpomínám, jak v jednom vzácném cívkovém magnetofonu - malý reportážní bateriový japonec, u nás takřka neznámý - majitel zlobící přepínací sady promyl Diavou a týden si liboval, jak to funguje, po měsíci se nějak začal tvářit kysele a pak už jen řval vzteky, protože to všechno zezelenalo :oops: Pak už jenom smirek, Pegomin a strašná práce to rozebrat.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

IPA = IzoPrpylAlkohol ve směsi s asi tak 2 - 5% čistýho medicinálního parafínovýho oleje. Obojí se dá koupit v dobrý lékárně. Problém není cena nebo nedostupnost, ale ochota personálu objednat a prodat takovou chemikálii člověku z ulice. IPA není tak jedovatý, jako metanol, takže k jeho nákupu NENÍ POTŘEBA JEDOVÉ OSVĚDČENÍ.
Rok zpátky před Vánoci jsem koupil 900g IPA za 94,-Kč, 25g par. oleje za 20,-Kč.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“