Vyhřátý spoj - letování

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xxxe

Vyhřátý spoj - letování

#1 Příspěvek od xxxe »

Potřebuji radu čím nejlépe znovu proletovat spoje vyhřátého tišťáku.U věže Panas... se ve zdroji tak vyhřál ťišťák a součástky na něm že nejdou proletovat,cín se nechytá.Už dvakrát jsem to zkoušel a vydrží to tak týden a je tam zas student.Jde použít třeba pasta co je na letování mědi?Díky za radu.
stevo59

#2 Příspěvek od stevo59 »

Ja to jemne prejdem skleným vláknom a potom na to cín s kalafunou chytí.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

S recidivou "studentů" jsem nikdy problémy neměl a to používám obyčejnou kalafunu. Je pravda že je třeba opálená místa mechanicky očistit a pořádně prohřát tak aby cín přilnul.
..to bude jen ňákej odpůrek
stepa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od stepa »

Zkus pouzit nejake agresivnejsi tavidlo, mohlo by to pomoct.
jano2

#5 Příspěvek od jano2 »

Niekedy,ked je to už hodne prehriate,dokonca vypalene,zvetšene diery,davam prepojku drotu,(napr.zo šnury,jeden ,dva drotiki).Nie su stym potom problemy,dobre to drži.
Malo toho viem,radšej sa spytam.
xxxe

#6 Příspěvek od xxxe »

Dík přejedu to teda smirkem a uvidíme.Pak jedině nějaký to tavidlo se žroutem.
jasin

#7 Příspěvek od jasin »

Je možné, že spoje jsou vyhřáté velkým proudem (špatně dimenzovaný DPS), a tak se zvýšenou teplotou cín krystalizuje. V tom případě by pomohlo zesílit spoj po délce připájeným drátem. Teplota klesne a cín nebude degradovat. :idea:
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
xxxe

#8 Příspěvek od xxxe »

jasin píše:Je možné, že spoje jsou vyhřáté velkým proudem (špatně dimenzovaný DPS), a tak se zvýšenou teplotou cín krystalizuje. V tom případě by pomohlo zesílit spoj po délce připájeným drátem. Teplota klesne a cín nebude degradovat. :idea:

Maj to nějak špatně řešený že se to tam tak hřeje,asi použiju ten drát.Nebo stačí oškrábnout ochrannou vrstviu a projet cínem cestu?Zas tím drátem z toho bude pavučina :lol:
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Napriklad v PC zdrojoch sa to pouziva - namahane cesty su posilnene vrstvou cinu, niekedy aj kusom drotu.
nxn

#10 Příspěvek od nxn »

Celou cestu polejt tavidlem (moje upozornění každej to snad ví ale ....po pájení se tavidlo musí smejt nebo všechno zrezne a pude to do hajz*u)
no pak nanýst vrstvu cínu po tý cestě (nebo by se to mohlo vžít lehce šmirglem a odmastit to tech.benzínem)
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Jestli jako tavidlo používáš klempířskou kyselinu nebo podobný sajrajt, tak se nediv, že vše sežere... ale máme 21. století a chemie pokročila.
ACDC

#12 Příspěvek od ACDC »

Já na tohle čištění používám malý mosazný rotační kartáček-nádstavec do minivrtačky,pak to jde vpohodě naletovat.
xxxe

#13 Příspěvek od xxxe »

Tak jsem odsál cín,vzal to smirkem.Kde to šlo jsem cestičky projel cínem a ostatní nastavil drátky.Zatím to maká dobře.Dík za rady.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od vombat »

Pro opravy DPS se dá koupit samolepící Cu folie. U jednostranné DPS je někdy dobré otvor zvětšit a zanýtovat dutý Ms nýtek, obzvláště u těžkých součástí. Vše se pak propájí dohromady.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od stepa »

No ta Cu folie je vhodna tak na signalove cesty, ale ne do zdroje, kde tecou nejake ampery. Rozhodne lepsi to propajet "natvrdo" (muj nazor)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“