Horizontálne roztiahnutý obraz v Royal TV5585A

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sputnik9

Horizontálne roztiahnutý obraz v Royal TV5585A

#1 Příspěvek od sputnik9 »

Zdravim!
Kamarát mi daroval pokazený Royal TV5585A. Po otvorení bolo vidno dva vystrelené kondenzátory jeden v obvode zdroja na primari a druhy filtracny na sekundári 22V. Ďalej v zdroji zistený zhorený výkonový tranzistor, ďalšie dva tranzistory a zenerova dióda.Taktiež bol zhorený koncový tranzistor horizontálu a tranzistor vo videozosilňovači zelenej.
Po výmene vadných súčiastok TV nabehol ale obraz je horizontálne roztiahnutý a zdá sa mi že výkonový tranzistor v zdroji a vf trafo zdroja sa dosť hrejú. Napätie B+ je 142V. Skúšal som meniť aj kond. 100uf/400V v zdroji aj 100uF/160V v sekundari, ale nič sa nezmenilo.
Nestretol sa niekto s podobnou závadou?
jano2

#2 Příspěvek od jano2 »

Ako to,dost sa hreje?Trocha sa musi hriat na tych50-60°C
Malo toho viem,radšej sa spytam.
sputnik9

#3 Příspěvek od sputnik9 »

Teplotu som nemeral, ale bude to asi tak na hranici únosnosti (70°C)
Pesko

#4 Příspěvek od Pesko »

Bodaj by si nemal roztiahnutý obraz ,keď máš UB+ 142V. Keď je tam obrazovka 55cm , tak by tam malo byť niečo okolo 120V.
sputnik9

#5 Příspěvek od sputnik9 »

Dá sa nejako toto napätie nastaviť ? Mne na otáčanie trimra v zdroji vôbec nereaguje.
Robosand

#6 Příspěvek od Robosand »

Bežec trimra smeruje na bázu tranzistora (poz. č. neviem, mám veľmi slabo čitateľnú schému). Ten tranzistor skontroluj. Samozrejme, skontroluj aj rezistory v jeho okolí, ďalej okolo trimra a aj samotný trimer...
Robo...
sputnik9

#7 Příspěvek od sputnik9 »

V zdroji som meral všetky súčiastky a vyzerali OK, ten tranzistor som menil. Odpory radšej ešte raz premeram.
Pesko

#8 Příspěvek od Pesko »

Meral si zle, lebo napätie zdroja sa musí dať trimrom nastaviť na potrebnú veľkosť.
ZWAN1

VYMEN..

#9 Příspěvek od ZWAN1 »

MAS VYSCHLI KOND (47uF) V BAZI PRIMARNIHO TRANZISTORU .. PROTO TI VYLETELO SEK. NAPETI. NEFUNGUJE REGULACE. JDE O KLASICKOU ZAVADU TECHTO ZDROJU. NAPR AKAI, TESLA....APOS 3 TRNAZISTOR + VYKONAK V PRIMARU..
sputnik9

#10 Příspěvek od sputnik9 »

Mal si pravdu Pesko, meral som zle, nejako som si nevšimol vadný R909 v zdroji. Po jeho výmene je už napätie v poriadku a dá sa nastaviť trimrom. Ďakujem za rady.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“