Brokát na repro - náhrada
Moderátor: Moderátoři
Brokát na repro - náhrada
Díky
Lukáš
po hledání na webu jsem narazil na http://www.kroje.cz, kde nabízejí brokáty a nedělá jim problém prodat třeba i jen půl metru.
Pokud máte jiné tipy, tak sem s nima.
Lukáš
Navíc v dnešní době, kdy celé naše textilnictví převálcovali cenami ŤingŤongové a výroby jsou celkově dané do šrotu, bude asi daleko větším oříškem třeba i jen sehnat někoho, kdo funkční žakár ještě provozuje...
Poslední, co mne napadlo ohledně složitých vzorů a jejich tkaní třeba i s kovovým vláknem, je výroba kravat v HEDVĚ v Moravské Třebové - ale nikoho tam neznám a nevím, jaký materiál je potřeba - to by si případný zájemce musel zjistit...
A kutilmile - nelituju tě
Nebo kontaktuj. p. ing. Spisara, tel. 602187415, to už je samostatná jednotka, mimo Hedvu.
Příp. zavolej do Černé Hory do firmy Textil Kubíček, šijí tam teplovzdušné balóny a sami si tkají - kontakt. sl. Bušová, 777162808. Když nic, alespoň Ti dají tip.
Hodně úspěchů !
Schválně jsem si to spočítal na reprobedně RK15: nemusí to nutně být žakár, to by zvládla šikovně připravená listovka, dostavu to má pod 30/cm. Pokud pamatuji, tak radiobrokáty použité na rádiích Tesla byly ještě řidší. Materiál byla směs bavlna/viskóza nebo něco takového.
Je zajímavé, že se nikde nedá dohledat, kdo to vlastně pro Teslu vyráběl, ani bližší údaje o konstrukci a poměru zastoupení materiálů těch tkanin. Přitom kvůli opakovatelným vlastnostem na to musel existovat nějaký odzkoušený předpis.
Nevyhrabal by to někdo v Litovli nebo Valmezu?
Jinak netvrdím, že by na to musel být nutně žakár - ten jsem myslel spíš na takové ty serepetičkové tkaniny á la PHILIPS ze 30. let, kdy design mřížky na "kapličce" ještě doplňoval dekor vytkávaný na krycí tkanině. Na běžné poválečné vzory, kdy tkanina byla pouze rastrovaná, by muselo Kostelecké "káčko" nebo "polmatex" bohatě stačit...
S listovkou je to podobné, jen pro vzory vyžadující víc, než 18 listů, má málokdo software, který by se obešel bez skutečně znalé obsluhy. Ale možná, že by některý důchodce byl ochotný vypomoci.
Jenže bohužel, na místě "kalcovny" stojí už 4 roky LIDL, zbytek provozů stojí a komplex se rozprodává, nejdéle vydržela niťárna pod soukromým majitelem, ale i ta dostává na (_!_) od ŤingŤongů...