BM464 rozostruje sa

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

BM464 rozostruje sa

#1 Příspěvek od Ivan_Ryger »

dobry den, pokazil sa mi nastroj obzivy, obcas v nom prskne VN a obraz sa rozostri.
Klesne VN, preskok nevidiet, no ked odpojim VN nasobic, vsetko ide v poriadku.
Mam podozrenie na niektory z kondenzatorov v nasobici alebo zvod v obrazovke.
Nasobic som vybral, vyskrabal silikon, ktorym to bolo zaliate, meral diody i kondenzatory na zvod (pri nizkom napati na 20Mohm rozsahu), nemam moznost ako otestovat ten nasobic.
Mam podozrenie na velky keramicky cerveny poduskovy kondenzator 5nF/5kV, i ked sa javi dobry.
Mylim sa?
Schema je tu:
http://www.zewel.tuliscz.com/meraky/brno/BM464.rar
jasin

#2 Příspěvek od jasin »

Neprská to náhodou v obrazovce? Vypuč si někde náhradní, jestli to ještě bude prskat.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Erny

#3 Příspěvek od Erny »

Měl jsem podobný problém. Místo 14kV tam bylo 20kV. Měřil si to?
Trimtem R20 už nešlo ubrat, pak jsem zjistil, že na vstupu VN je místo 22V skoro 25V. Zvětšil jsem odpor R192 na 2 ohmy a bylo to v pohodě.
Ivan_Ryger

#4 Příspěvek od Ivan_Ryger »

VN som nekontroloval, no pokial sa pamatam ,vtedy nadmerne jasi obrazovka.
Inac neviete, ci ten nasobic mozem zaliat okenarskym silikonom(priesvitnym)(obsahuje dost vela kys. octovej)?
Dakujem.
Ivan
Erny

#5 Příspěvek od Erny »

Jas šel normálně ubrat.
Zkus změřit Ua -1450V, nebo alespoň těch 22V na P201.Pokud je tam víc na výstupu po udělá pořádný brajgl. Ten silikon bych použil sanitární.
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Nepoužívat žádný takový silikon, je to velké riziko pro vn. Když tak speciální zalévací, nebo raději vše zalít "hot glue"
Killroy
Moderátor

#7 Příspěvek od Killroy »

Ivan_Ryger píše:VN som nekontroloval, no pokial sa pamatam ,vtedy nadmerne jasi obrazovka.
Inac neviete, ci ten nasobic mozem zaliat okenarskym silikonom(priesvitnym)(obsahuje dost vela kys. octovej)?
Dakujem.
Ivan

Velmi dobré zkušenosti mám s PLAST 2000 (GES 080 000 33). Má vynikající izolační vlastnosti a použitelnost je -60/+180C. Je to velmi přilnavé na kovy, plasty, sklo a hlavně neagresivní. To se používá pro fixaci koax. konektorů na VF kabely pro velké výkony a do extrémního prostředí (přípojky GSM antén na stožárech a tak). Už to používám dlouho na podobné "špeky" a nikdy mne to nezklamalo. :wink:
Přílohy
rf_plast.pdf
(336.3 KiB) Staženo 178 x
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
jef111
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jef111 »

Kde se to dá koupit?
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Killroy
Moderátor

#9 Příspěvek od Killroy »

jef111 píše:Kde se to dá koupit?

www.ges.cz/?page=index&or=sort&ipp=12&l ... ES08000033
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Ivan_Ryger

#10 Příspěvek od Ivan_Ryger »

tak už je násobič zaliaty, zalial som ho neutrálnym silikonom z domácich potrieb, síce strašne smrdí po akomsi ketóne, no čo už...
Potom som si prečítal orig. servisný návod a dočítal som sa tam, že sa to môže zalievať Lukoprénom, to píše výrobca Brno.
Ináč tá závada bola spôsobená výrobnou vadou cermetového trimra R236 22K, tomu sa na začiatku pri vývode prerušovala náhodne dráha, lietalo vysoké napätie a obraz robil tie čudá...
Musím sa pohrať ešte.
Pokiaľ by mal niekto záujem, osciloskop sa zdá byť chodivý.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“