Technické údaje k trafu
Moderátor: Moderátoři
Technické údaje k trafu
údaje jako výkon nebo počet závitů se neudávají, ty jsou snad leda tak ve výrobní dokumentaci ve firmě. Provozní frekvence je u každého "multisync" monitoru rozmanitá od VGA přes VESA až někam k 60 kHz u největších rozlišení a podle toho se mění proud.
Napětí na primáru se u 17" monitorů pohybuje okolo 150V, když tak ať mě někdo opraví.
Jestli se dá do jádra přivinout pár závitů, můžeš z poměru napětí pak dopočítat převodový poměr na původních vinutích. Bude to s chybou, něco sežere vestavěný VN usměrňovač a pomocné obvody.
http://www.danyk.wz.cz/ihvt.html
Crifodo píše:Asi myslíš vysokonapěťový?.
Díky za informace, na vysokonapěťový bych brzy určitě taky zeptal. Já mám ale na mysli to impulsní trafo, které napají to vysokonapěťové trafo. Výstupní napětí na sekundáru je 190V. Jenomže když se snažím spínat primární vinutí pomocí MOSFETu (IRF 740), tak mi to v jednom kuse pálí pojistky a tranzistory. Snažím se přijít na to, kde dělám chybu. Jestli jsem zvolil špatný tranzistor, nebo frekvenci....
Impulsní trafo spínám frekvencí cca 25kHz pomocí obvodu TL494. Při zapnutí mi to upalí přechod drain-source na tranzistoru MOSFET IRF740. Je dělaný na napětí 400V, tak možné, že ho nějaká napěťová špička odpalí anebo teče tím primárním vinutím příliš velký proud... Opravdu nevím, čím to může být.
Nezdá se mi ale, že by primár měl okolo 1 ohm.
V obvodu primáru je důležitý člen RC (R-C-dioda) který požere špičky při rozpínání vzniklé rozptylovou indukčností.
Tyhle zkoušky je nejlíp dělat s regulačním trafem a se žárovkou 100W v sérii s napájením, sníží to spotřebu odpálených polovodičů.
Máš tam asi něco blbě. Primární proud se dá hlídat snímáním proudu na emitorovém odporu, řídicí integráče mívají k tomu účelu řídicí vstup.
Signál Switch je přiveden na driver IR2118 a ten pak již přímo spíná tranzistor T1. Tranzistor je chráněn RC článkem tvořený R20(1k/2W) a C20(1n/1000V). Dále je připojena paralelně k primárnímu vinutí rekuperační dioda D3(BY500). Když jsem se pokoušel postupně zvyšovat napětí na primáru, tak proudová pojistka 0.5A u zdroje napětí začala fungovat už při cca 10V!
- Přílohy
-
transformator.jpg- (87.89 KiB) Staženo 311 x
Vlastně, když se tak na to zapojení dívám, ta dioda D3 způsobí, že na primárním vinutí trafa je stejnosměrná složka napětí a nárůst ss proudu primárním vinutím není nijak omezen, jen jeho činným odporem.
Vystupní kondezátory jsou zatížené odpory, takže se sice ne moc, ale budou vybíjet. Energie by se tedy měla přelévat z primáru do sekundáru. Reguluje se vystupní napětí 190V. Šířku impulsu jsem si zatím nastavil jako co nejkratší, abych to trafo moc nevybudil. Nicméně nemohl jsem si s tím moc pohrát, protože hned po připojení mi to spálí tranzistor.
V tuto chvíli mě napadá, jestli jsem opravdu nezvolil příliš malou frekvenci a trafo tak nepřebudil. Trafem by pak procházel příliš velký proud a to by mohlo být příčinou zničení tranzistoru.