Spínání trafa

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
borovecek

Spínání trafa

#1 Příspěvek od borovecek »

Měl bych na vás chytřejší prosbu, Mam trafo a chci aby se mě zapojilo co zapnu PC , něco bych měl, mam z USB pomocí optočlenu (EL817) oddělení,aby to nebylo přímo spojené s počítačem, tak bych od vás potřeboval porait jak to trafo spínat, jestli třeba mosfetem tak popřípadě jak ho zapojit , na tohle jsem nějak krátkej a furt mi to nejde :cry:
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

jestli jsem to dobře pochopil, tak chceš, aby v okamžiku zapnutí PC se spustilo to trafo. Tak vezmi relé, připoj ho na vhodný výstup zdroje v PC (třeba 12 V) a tím relém zapínej to trafo :idea:
proč to dělat složitě, když to jde jednoduše
borovecek

#3 Příspěvek od borovecek »

no jo, jenže já nechci vytahovat žádný další kabely z pc a přes ně to spínat, a přes relé na 5voltu to taky nechci dělat,
jandu

#4 Příspěvek od jandu »

Existujú zapojenia zásuviek master-slave. Schémy asi v 5 v AR, niečo niekde aj na nete. Nemám žiaľ čas hľadať.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
borovecek

#5 Příspěvek od borovecek »

Já vim že existujou takový zásuvky, ale mě jde jen o sepnutí tohohle malýho trafíčka s malym výkonem
mtajovsky

#6 Příspěvek od mtajovsky »

Z USB jde tahat 5V a až 200 mA. Takové relé se snad sežene. Pokud to pak spínáte přes relé, je to již galvanicky oddělené a optočlen netřeba. Jenom si nejsem jist, jestli na USB není nějaké napětí i ve vypnutém stavu PC a nechce se mi to teď měřit, abych byl upřímný.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Ked to chces mat oddelene optoclenom, tak by si na druhej strane (pri tom rele) musel mat nejake napajanie, ktorym by sa to rele spinalo. Ale ked tam mas napajanie, tak potom tam to rele nepotrebujes :D

Ked nechces ziadne kable s PC, tak ostava asi jedine ta zasuvka.

Z USB by to teoreticky islo - za predpokladu, ze je na doske nastavene, aby nebolo USB napajane z 5VSB zdroja. Ale pozor na odber a spicky pri vypinani.
Naposledy upravil(a) rnbw dne 19 led 2008, 00:05, celkem upraveno 1 x.
borovecek

#8 Příspěvek od borovecek »

To mtajovsky:
já na USB při vypnutém PC žádné napětí nemam , a s tím relé , tvoří se na něm při vypnutí udělá vysokonapěťová špička a chci to co nejlépe zabezpečit proti zničení USB , a dioda na relé vím že se dává, ale i ak nechci aby se USB-čku něco stalo, nechci mít odpálenou desku někde za 5 tisíc
To rnbw:
no já bych chtěl jen spínat to trafo, nevim jestli by to nějak šlo , ale třeba přes univerzální diodu nějaký odpory srazit to napětí abych s nim mohl řidit ten mosfet, nebo tyristor či tak
helios

#9 Příspěvek od helios »

borovecek píše:Já vim že existujou takový zásuvky, ale mě jde jen o sepnutí tohohle malýho trafíčka s malym výkonem

A čo tak použiť SSR? Solid State Relay, optotriak. Máš to spoľahlivo galvanicky oddelené, na ovládanie z USB cez odpor 470R napojíš LED a druhou stranou spínaš priamo trafák. Hmm?
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
borovecek

#10 Příspěvek od borovecek »

To Helios:
nepatřim zrovna mezi ty co sou bohatý, ohledně toho SSR
Naposledy upravil(a) borovecek dne 19 led 2008, 00:31, celkem upraveno 1 x.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Skay »

z USB je možný tahat snad až 500mA ne ? :D takhle by to mělo fungovat, jak bylo psáno proč to dělat složitě ? na ten optočlen musíš mít (viz.rnbw ) seriak nic moc proud LPT už nejspíš vůbec žádnej a z napájecích větví zdoje nechceš taky nic natahovat tak už ti toho moc nezbejvá :wink:
Přílohy
usb.JPG
(35.69 KiB) Staženo 94 x
borovecek

#13 Příspěvek od borovecek »

tak udělám něco podobného tomuhle a uvidím jestli to bude fungovat Obrázek
Killroy
Moderátor

#14 Příspěvek od Killroy »

A co takhle použít nějaký malý DC/DC měnič (1,5W monolit). Stojí pár korun a připojil by se na USB. Bude to dokonale odděleno a vybereš si 5,9,12,15 nebo až 24V. A s tím napětím na výstupu už se dá potom leccos dál dělat.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
borovecek

#15 Příspěvek od borovecek »

To Cafenet:
děkuju moc :wink:
To Killroy:
já to udělam přes ten optočlen a triak jak mě poslal cafenet odkaz elektroda.pl
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“