keramicke patice
Moderátor: Moderátoři
keramicke patice
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
http://www.ges.cz/?ipp=12&lang=cz&cur=C ... inc=browse
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Ty plastové jsou dobré na 6SL7, 6SN7.....ale na EL34 a na GZ34 dej určitě keramiku. EL34 má dost nešikovně zapojenou patici, vedle anody máš hned žhavení. Pokud bys to provozoval na 100W (v tomto režimu ale EL34 nedoporučuji), máš na anodě 800V + cca 300V signálového napětí. Žhavení je uzemněno. Takže mezi sousedními kolíky budeš mít v modulačních špičkách 1kV i více.
Nejhorší patice na EL34 jsou bakelitové, tzv. americký oktal, jako na UY1N v Talismanu. Ty tam určitě nedávej! Bakelit navlhá a při teplotě el. oblouku (cca 5000 stupňů Celsia) i spolehlivě hoří. Kontakty mají navíc výstupky, které jsou mezi snýtovanými bakelitovými díly ohnuty směrem k sobě.
Elektrické pole přitahuje ze vzduchu prach, který se nabaluje na vývodu anody. Prach postupně absorbuje ze vzduchu vlhkost. Pak se stane, že po zapnutí modulace do zesilovače vznikne na anodě napěťová špička, patice se prorazí, mezi kontakty se zapálí oblouk a patice začne hořet. Při nevhodně navrženém jištění to může odnést výstupák, usměrňovačka i síťové trafo. Pokud ti ovšem neshoří celý zesilovač.
Takže ty keramické patice si určitě kup, dávat tam něco jiného je šetřením na nepravém místě.
Jinak GES mě velmi mile překvapil tím, že začal dodávat i HEPTALOVÉ PATICE do plošného spoje v keramickém provedení (na pájecí očka jich mám dost). I když žádné nové heptalové elky se nevyrábí, mám jich plno (třeba bateriových nebo 6x31 apod.) a občas si s nimi něco postavím. Cena 29Kč za kus je velmi příznivá.