napětí trafa na osciloskopu

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ok1f

napětí trafa na osciloskopu

#1 Příspěvek od ok1f »

nechápu jednu věc: trafo má na sekundáru 36V, digitální metr ukáže 36V. Když toto napětí zobrazím na osciloskopu, ukazuje 5 dílků po 20V tj 100V. vysvětlí mi to někdo?
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od brtnik »

V metr ukazuje efektivní hodnotu, ta je u sinusového průběhu rovna velikosti Umax/(odmocnina ze dvou). Pokud je 5 dílků po dvaceti voltech hodnota rozkmitu špička-špička, je max. hodnota 50V (jednou +50, podruhé -50) a když to podělíš tou odmocninou, dostaneš co???
ok1f

#3 Příspěvek od ok1f »

Děkuji, myslel jsem si to, potřeboval jsem jenom dokopnout. Trochu jsem se teď zamotal do jednoho problému, dělal jsem na tom do rána a jsem z toho už trochu mimo
jasin

#4 Příspěvek od jasin »

Na osciloskopu se nikdy tak moc přesně napětí neměří a tak je jednoduchá pomůcka. Napětí odečtené na obrazovce poděl třemi a máš zhruba představu, kolik by to asi mohlo být voltů efektivních.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
tandel

#5 Příspěvek od tandel »

Ale hlavně je dneska vždy lepší měřit multimetrem, který ukazuje tzv. pravou efektivní hodnotu, aby to bylo přesnější (zkušenost se zkreslením sinusovky). I když tedy, přesnost měření běžným osciloskopem je samozřejmě taky nevalná.
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od brtnik »

osciloskop je velmi přesný měřicí přístroj, záleží ale na tom, jaký (cejchování děliče, systém analog/digitál). U digitálního skopu máš možnost přepočtu na střední nebo efektivní hodnotu s maximální přesností (t.j. dle příslušného vzorce s integrálem nezávisle na frekvenci a tvaru křivky). Měřáky měří vždy středí hodnotu a zobrazují efektivní, výsledek však platí většinou jen pro 50Hz a sinus, jinak je chyba klidně i v řádu desítek procent. V tomto případě (sinusovka +/- s malým zkreslením) můžeš použít pro orientaci odečtu vztahu rozkmit/3=Uef. Pokud ale viditelně průběh neodpovídá sinusovce, je chyba značná!!! Musíš použít pro přepočet vztahů pro Uef s integrálem křivky a odmocninou (je to blbé přepisovat, takže např. tady:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Efektivn%C3%AD_hodnota
)
Měřáky s tzv. "true RMS" měří a zobrazují podle tohoto vztahu ale pozor, tato hodnota platí jen v určitém frekvenčním rozsahu (je stanoveno v parametrech měřáku nebo v horším případě v katalogovém listu příslušného převodníku v něm použitého, málokdy je frekvenční rozsah pro toto měření přes 1kHz). Mnoho uživatelů měřidel s logem true RMS má za to, že efektivní hodnotu ukazují vždy. A přitom je u zejména vyšších frekvencí chyba vyšší než 100%.
FERYACT

#7 Příspěvek od FERYACT »

Koficienty pro výpočet efektivních hodnot z velikosti špička špička
na obrazovce osciloskopu
sinus /3
pila /3,5
obdélník /2
Střídavé průběhy musí být pravidelné.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“