Krystal a dsPIC
Moderátor: Moderátoři
Krystal a dsPIC
Snažil jsem se něco o krystalech zjistit, ale moc zdrojů není.
HC49U - pouzdro
+-30ppm - odchylka frekvence
FT 10.000 MHz - nápis na pouzdru, co znamená FT netuším
CL = 32pF - zátěžová kapacita (load capacitance)
Co = ? - kapacita k zemi (shunt capacitance), nezjistil jsem, většinou jsou hodnoty u jiných krystalů tak 7pF
Rs = 30 Ohm - sériový odpor?
f = 10MHz - základní frekvence kmitání
P = ? - nezjistil jsem, většinou jsou hodnoty u jiných krystalů tak 1mW
Jediné co jsem ke krystalům našel je vzorec pro výpočet frekvence a to ještě netuším zda je správny a jak zjistit L a C:
wp = odmocnina( 1/odmocnina(LC) * (1 + C/Co) )
Zajímaly by mě i ostatní parametry a výpočty (výpočet správné hodnoty kapacit, výkonu atd.), můžete doporučit nějakou lit., nebo nejlépe nějaké stránky, příp. poradit jak na to?
Krystal jsem zkoušel v zapojení krystalového oscilátoru s invertorem a kapacitami 22pF k zemi. Kmitá. Dokonce kmitá i s PIC18F4550. Bohužel ne dsPIC.
Direktivy mám v kódu nastavené takto (ono ani moc vybírat nejde):
_FOSCSEL(PRIOSC_PLL)
_FOSC(CSW_FSCM_OFF & OSC2_CLKO & HS)
_FPOR(PWRT_128)
Nevíte jak bych ho mohl rozchodit? Netuším co změřit, jak postupovat.
Nevím jak zrovna u tohoto obvodu, ale občas se stává, že se krystal nerozkmitá. Nedělej si hlavu s výpočty, nejjednodušší je:
1. Zkoušet měnit kapacitu kondenzátoru.
2. Zkusit jiný krystal, nejlépe z jiného zdroje.
Pro začátek je dobré vždy zkusit kapacitu výrazně snížit. Se sníženou kapacitou se některé krystaly rozkmitají (poznatek z praxe). Dál se s tím nemá cenu trápit a je lepší zkusit jiný krystal.
Jinak o krystalových oscilátorech vyšlo už dříve celé jedno číslo modrého AR, ale číslo opravdu nevím.
_FOSCSEL(PRIOSC_PLL)
_FOSC(CSW_FSCM_OFF & OSC2_IO & EC);
a na pin OSC1 připojím výstup toho mého oscilátoru, dsPIC se rozběhne a vše je v pořádku. Pokud ale nastavím HS (high speed oscilator) místo EC (external clock), a k dsPIC připojím krystal+2x22pF, tak to prostě nejde - krystal se nerozkmitá, dsPIC nerozběhne.
Zkoušel jsem měnit různé kapacity: 12, 15, 22, 27, 47pF, v různých kombinacích a nic. Zkoušel jsem i kapacitní trimr místo jednoho z těch dvou kapacitorů a různě jsem měnil kapacitu. Zkoušel jsem jejich různé kombinace. Zkoušel jsem přidat 10MOhm odpor paralelně s krystalem a pořád nic. Prostě se u dsPIC krystal nerozkmitá.
Nechápu čím to může být způsobeno. Že by nějaká vada toho dsPICu?
Budu se s tím muset smířit a zkusit jiný krystal jak píše tandel, jestli to pomůže.