stabilizovany zdroj 48V / 35A

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
yohn
Kontaktovat uživatele:

stabilizovany zdroj 48V / 35A

#1 Příspěvek od yohn »

ahoj all, nemate nekdo zkusenost se stavbou takoveho zdroje ? pripadne jak resit stabilizaci ?
Stan3

#2 Příspěvek od Stan3 »

Dáš dost tranzistorů parelelně a pořádný chladič s ofukem. :D
Nebo navrhneš spínaný měnič 230/48V.
Můžeš použít předregulaci(tyristor nebo triak) pro zmenšení ztrát na chladiči a pak klasika stab.zdroj.
Možností je mnoho.
Sunmay
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Sunmay »

A tomu trafu ty bince co na něj půjdou z tyristorů vadit nebudou. já bych asi trochu nadával. A jak vůbec řešíté spínání tyristorů v primáru. Já se sanžím něco podobného vyřešit ale jen pro střídavou regulaci výkonu (žárovky, topná tělesa etc.
S tím že bych to chtěl řídit pomocí MCU a volit si výstupní výkon po % včetně zobrazení na LED displeji.
Osobně bych to řešil tak, že bych přes nějaké menší trafíčko synchronizoval MCU se síťovým kmitočtem a pomocí datových oddělovacích traf spínal tyristory.
Myslíte si, že je toto reálné ?
Jak sem se dostal k elektrotechnice? No to je jednoduché, kdy sem byl malý měl sem strašně moc rád stavebnice a to mi zůstalo ... a řekněte mi, která stavebnice má víc součástek :D
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Sunmay píše:A tomu trafu ty bince co na něj půjdou z tyristorů vadit nebudou. já bych asi trochu nadával. A jak vůbec řešíté spínání tyristorů v primáru. Já se sanžím něco podobného vyřešit ale jen pro střídavou regulaci výkonu (žárovky, topná tělesa etc.
S tím že bych to chtěl řídit pomocí MCU a volit si výstupní výkon po % včetně zobrazení na LED displeji.
Osobně bych to řešil tak, že bych přes nějaké menší trafíčko synchronizoval MCU se síťovým kmitočtem a pomocí datových oddělovacích traf spínal tyristory.
Myslíte si, že je toto reálné ?
Tady ale nikdo o řízení na primáru trafa nepíše. Jestli máš na mysli to co píše stan3 jako spínaný měnič 230/48 tak to je něco úplně jinýho. Spínaný trafa na primáru se daly použít na jednoduchý nabíječky PB aku ale za provozu se nesměl nikdy odpojit akumulátor jinak to blaflo.
..to bude jen ňákej odpůrek
Sunmay
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Sunmay »

ááá chápu, taže on bude mít prergulaci až na sekudnáru... příště budu trochu víc spát, třeba mi to bude i víc myslet :D
Jak sem se dostal k elektrotechnice? No to je jednoduché, kdy sem byl malý měl sem strašně moc rád stavebnice a to mi zůstalo ... a řekněte mi, která stavebnice má víc součástek :D
yohn
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od yohn »

moc se omlouvam za preklep, jedna se mi o 28V / 35A. nejak jsem to zvoslil. nicmene princip zustava stejny :twisted:
Cust

#7 Příspěvek od Cust »

doporučuju:
http://www.delta-elektronika.nl/

fakt to umí :-) (teda za par tis. Euro)
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Sunmay píše:ááá chápu, taže on bude mít prergulaci až na sekudnáru... příště budu trochu víc spát, třeba mi to bude i víc myslet :D
A zase vedle, spínaný zdroje jsou ještě něco jinýho, buď s feritovým trafem a pracujou na kmitočtu řádu desítek až stovek kHz a nebo s tlumivkou ale ty nejsou galvanicky oddělený.
yohn
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od yohn »

No, ja to potrebuju k UHF koncovemu stupni, takze mam ze spinaneho zdroje trochu vitr, aby mi se mi neco z toho neinukovalo do VF cesty. Proto jsem navinul kilowattovy toroid a chci to delat jako klasiku. Sice to bude o neco vetsi a tezsi, ale kdyz to bude cely blokovany kondama, melo by to byt bez prob.
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

No to je oprávněná obava, jen se chci zeptat, UHF vysílač napájený 28V/35A, to může mít 0,5kW a v UHF to je pro půl republiky, copak to je za vysílač, to máš jako koncák pro PMR :D
djwoofer
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od djwoofer »

ja bych to resil spinanym zdrojem, na zpusob atx zdroje, tam sou frkvence jednotek MHz az GHz a problemy to nedela, taky menic se spinaci frekvenci 35 - 50 kHz na vystupu neco malo pres 20 mF kapacity a po zadnym zvlneni by nemelo byt pamatky, si vem ze v atx zdroji je na vetev 2.2 - 6.8 mF a co z toho leze za proudy !
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

djwoofer píše:ja bych to resil spinanym zdrojem, na zpusob atx zdroje, tam sou frkvence jednotek MHz az GHz a problemy to nedela, taky menic se spinaci frekvenci 35 - 50 kHz na vystupu neco malo pres 20 mF kapacity a po zadnym zvlneni by nemelo byt pamatky, si vem ze v atx zdroji je na vetev 2.2 - 6.8 mF a co z toho leze za proudy !
To sem celý ňák nepocopil, kde že jsou freqence MHz až GHz? a u pulzních napáječů nejde o filtraci výstupního napětí ale o vyzařování harmonických freqencí který vznikají jako násobky spínacího kmitočtu a ty se šíří všude i po stínění a plechový krabici. Proto se dávájí do přívodů feritový perly. A že ATX neruší? např CB radiostanici z ATX nelze napájet pro naprosto zarušenej příjem a když jsem s jiným podobným pulzákem napájel autorádio, daly se chytit jen ty nejsilnější stanice. Zkoušel jsem několik typů pulzáků se stejným výsledkem. Není nad železný trafo, gretz elyt a filtraci. Tady mám na mysli pro přijímače, pro TX bude pulzák asi OK.
djwoofer
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od djwoofer »

sbernice v pocitaci pracuji na Mhz frekvencich, procesor na Ghz, a fungujeto. co se tyka ruseni kvalitne navrzeny filtr ruseni dokaze hoooodne potlacit. vim ze obdelnik kteraj tam je je kombinace vselijakych vyzsich harmonickych. jj stim trafem mas pravdu. pokud ti nevadí objemnost a vaha tak cin jak zamyslis ale ja si myslim ze s pulzakem by to nemel byt taky problem ale kdyz uz mas to 1kW trafo ...
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

yohn píše:No, ja to potrebuju k UHF koncovemu stupni, takze mam ze spinaneho zdroje trochu vitr, aby mi se mi neco z toho neinukovalo do VF cesty. Proto jsem navinul kilowattovy toroid a chci to delat jako klasiku. Sice to bude o neco vetsi a tezsi, ale kdyz to bude cely blokovany kondama, melo by to byt bez prob.

Johne, mluvil jsi o tomhle bastlu s někým zkušenějším? Hlavně s někým, kdo má zkušenosti s vysíláním v režimu PORTABLE a s napájením ze 12V akumulátoru s měničem na 24-28V pro PA stupeň? Tady se totiž ani tolik nejedná o to, co proleze z napájení do vysílače - ale o to, co se naindukuje z antény do regulační smyčky zdroje a co to s ní vyvede - jestli to neudělá něco, co tomu PA vůbec, ale vůbec nebude chutnat...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
yohn
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od yohn »

zdar, ne, k PMR to opravdu nechci :twisted: potrebuju to jako zdroj k PA, ktery budu budit z Kenwoodu TS-790e. Koupil jsem koncovy stupen z CDMA BTSky a melo by se to dat pulzne provozovat s timto vykonem. cely koncovy stupen je dobre odstinen a krabice zdroje bude kompaktni celek z hliniku, takze pokud bude vse naladene jak ma, tak nepredpokladam, ze by se nekde neco vratilo a odeslo
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“