Měření průtoku vzduchu - help!!

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
drobek

Měření průtoku vzduchu - help!!

#1 Příspěvek od drobek »

Jakým způsobem se dá měřit průtok vzduchu řádově 30000 m3/h (přívod parního kotle)
Hill
Administrátor

jakýkoli

#2 Příspěvek od Hill »

Jakýkoli průtok vzduchu lze měřit nepřímo například Pitotovou trubicí
( http://www.constructorsf1.com/images/co ... rm_13a.jpg nebo http://fyzweb.cuni.cz/odpovedna/index.htm ),
případně Venturiho trubicí, což je řešení poněkud složitější. Obecně jde o měření rozdílu tlaků v dvou místech s definovaným průřezem - tento rozdíl tlaků je přímo úměrný rychlosti. A z dalších fyzikálních veličin spočítáš průtok objemový.
Zadáš-li si do vyhledávače tato dvě jména, najdeš toho dost, zejména firmy dodávající přímo převodníky na digitální signál, analogovou hodnotu napětí či na proudovou smyčku.
Těch principů měření průtoku je samozřejmě víc, konečně neuvádíš, jestli tě zajímá jen rychlost proudění, nebo skutečný objemový průtok - pro vyšší přesnost je třeba znát i teplotu vzduchu atd...
drobek

#3 Příspěvek od drobek »

Má otázka byla nepřesná .. princip je mi znám, jde mi o konkrétní aplikaci objemového průtoku 30000l/h (pořádná roura) se vzduchem nebo i spalinami (teplota až 500°C) - Řada firem se zabývá prouděním nízkoteplotních látek v malém průřezu... pátrám celý den...budu pátrat dál...
drobek

#4 Příspěvek od drobek »

Už jsem našel .. pro konrétní venturiho trubici mám dán diferenční tlak - z toho určuji senzor...děkuji za pomoc
Hill
Administrátor

koukám,

#5 Příspěvek od Hill »

ptal ses i na elektrice.cz - tam si schválně počkám, jestli někdo nezná elegantnější řešení. Ono se to totiž hodí určitě nejen do kotelny.
palas

měření průtoku vzduchu

#6 Příspěvek od palas »

průtoky se dají měřit clonou,vírovým průtokoměrem a pod.Osobně pracuji s oběma přístroji,ale vírák je parádní záležitost.dají se s ním měřit takřka všechny média.Průřezově (DN)se pohybuje už od 25 mm.Pokud máš zájem,můžu poskytnout detailní informace .

ladislav.pa@seznam.cz
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“