Tesla SPIRITUAL 442A preladenie VKV
Moderátor: Moderátoři
Tesla SPIRITUAL 442A preladenie VKV
nemá niekdo už skusenosť s preladovaním tohoto rádia na našu normu VKV. mam to rozdelané na stole odkrytovaný plošáčik vedla ladiaceho C (to je ten VKV modul) a špekulujem ako to preladiť zatial do medeného drátu navinuteho v zavite nechcem šahať, teraz je to nastavené tak že stanicu vysielajucu na frekvencii 87,7 MHz ak naladím na radiu tak ručička stupnice ukazuje skoro presne 66 MHz. to by aj sedelo (alebo nie ???) ale ak začnem ladiť smerom vyššie tak chytím čiste asi len tri stanice.
viete mi poradiť ktore kondenzatory na vstupe toho modulu pozmenit (keramiky) poprípade koľko zavitov odvinúť z navinutej cievky.
vykoukal som to že frekvenciu 96,6 zachytím čiste ak rádio ukazuje na stupnici 73,8 MHz. Takže je mi jasne že to frekvenčné pásmo treba posunuť dole .
Dakujem za rady a odpovede
Dále se nastavuje vstupní obvod pokud je laděný a mezilehlý obvod. Je potřeba mít GDO a případně generátor s možností nastavit patřičně malé napětí. Obvody se nastaví na maximální příjem v bodech souběhu podobně, jako laděný obvod oscilátoru. Opět opakovaně. Hrubě pomocí GDO. Přitom se obvody, které se neladí rozpojí nebo jinak vyřadí z rezonance. Přesně se doladí pomocí generátoru, přičemž se kontroluje napětí AVC. Potom se doladí výstupní obvod směšovače, někdy to bývá potřeba. Nakonec by se měla upravit vazba v mezilehlém obvodu pomocí rozmítače, ale ten je málokomu dostupný a nemívá to na příjem valný vliv.
K VKV: je to preladené dalo to námahu ale zmenou keramiky v rezonančnom obvode ešte pred KF125 a skrátením dvoch cievok (jedenj tej čo je len navinutá a je vo vzduchu , z medeného drátu, povodne 11 závitov teraz 8 ) a jednej ktora mala 6 závitov skrátená na 4, je natočená na plastovom teliesku a vo vnútri je jadierko, zladením som dosiahol príjem aj bez odpojenej antény v rozsafu cca 89 až 101 MHz. na počúvanie v garáži stačí. som spokojný, aj AFC celkom dobre koriguje.
diky za rady
p.s. Koukám zase s křížkem po funuse
- Přílohy
-
FMdil.gif- (73.43 KiB) Staženo 415 x
- Přílohy
-
nf.gif- (87.62 KiB) Staženo 307 x
zosil je tiež nastavený, trebalo dostaviť trimer R71.
zdroj má nové elyty, dával o 1V menej, to sa celkom prejavovalo pri aktivovanom AFC.
diky, ešte skrinka radia je v horšom stave ale to mi nevadí, som rád že po 13 rokoch znova hraje a svieti
fotečky