tester regulátorů nabíjení 12V
Moderátor: Moderátoři
tester regulátorů nabíjení 12V
Nevěděl by někdo poradit jak si udělat nějaké udělátko na odzkoušení regulátoru nabíjení na 12V ?
Už mě nebaví pořád běhat k vys.vozíku, přehodit dráty, vyzkoušet atd.
Díky
Mám na stole několik těchto regulátorů. Nevím zpaměti typ, ale myslím si, že všechny dělají ve výsledku stenou věc. Mají čtyři konektory (54, D+, DF, B-). Možná pomůže když z hlavy zkusím vyjmenovat součástky - BDX33C, 2x BC237, elyt 47u/25V, 2x keramicky kond., 2x odpor 67R/2W, 3x IN4007, zener. 7V5).
Jde mi o to, že si nedovedu představit kde co mám naměřit, abych zjistil jestli ten regl. je funkční. Podle mě musím 12V napájet a pak na DF zvyšovat napětí abych zjistil jestli reguluje.
Prostě nasimulovat stav v autě.
Díky
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
pokud si dobře vzpomínám, tak svorka 54 je napájení pod klíčkem, D+ je svorka z alternátoru taktéž D+ někdy R, tam se objeví napětí (v podstatě stejné jako na 54) až se alternátor roztočí, DF je buzení, tam se mění napětí, čím vyšší je napětí palubní sítě (tedy i na svorce D+ a 54), tím nižší je na DF, no a B- je kostra vozidla.
Při zkoušení můžeš 54 a D+ spojit dohromady a připojit na + reg. zdroje
mezi DF a B- zapojit žárovku - stačí 21W
B- na minus
pak by to mělo fungovat následovně:
do nějakých 13,5V žárovka svítí
od 13,5 do 14,8 žárovka s přibývajícím napětím zhasíná
no a od 15V výš nesvítí vůbec
myslím si, že na simulaci buzení alternátoru a odzkoušení funkce regulátoru by to mělo fungovat.
ale docela by mně zajímalo, jak to bylo vyřešené v tom KTE
Je to vlastne zdroj z voltmetrom.
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Jinak bych se taky rád podíval na tu konstrukci z KTE.
xexcel@seznam.cz
Stačí jen pochopit co která svorka znamená. Pojmenování vin například seznam na mém webu
A kutilmile - nelituju tě
Nemá cenu se tu více rozepisovat, nejlepší jsou staré pubikace věnované elektrice automobilů,traktorů,autobusů,náklaďáků. Jsou tam popsány jednotlivé regulátory od mechanických až po elektornické a několik variant zapojení alternátorů.
Sám jsem řešil (pro mě oříšek,jsem zvyklý na automobilové alternátory) alternátor na kombajnu a byl zapojen jinak. Regulátor spínal plus. A z LIAZky tam nepasoval.