CRT 20" COMPAQ P1220

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Venda

CRT 20" COMPAQ P1220

#1 Příspěvek od Venda »

Zdravím všechny a prosím o radu, mám tento monitor, včera se na něm z obou stran zůžil obraz a během 2-3 vteřin úplně zmizel, teď se po zapnutí krátce rozsvítí zelená ledka a po pár vteřinách bliká žlutá, jako když do něho nejde žádný signál, před poruchou se na zapnutém monitoru bez signálu ukazovalo okno že chybí signál, teď už vůbec nic.

Začal jsem od zdroje, je na samostatným DPS, kondíky jsou podle ESRU v pořádku, schéma jsem nikde nenašel, naštěstí jsou u výstupního konektoru napětí popsaný na potisku, můžu zdroj zapnout bez připojeného konektoru, teda bez zátěže ? , díky za odpověď.
Přílohy
P1220.JPG
(77.03 KiB) Staženo 108 x
cabernet

#2 Příspěvek od cabernet »

Ked som si nie isty, ci mozem napajaci zdroj zapnut naprazdno, radsej na vetvu napajania RKS pripojim malu ziarovku a potom meram...
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

líp bude když větve zatížíš přiměřeným proudem a zkontroluješ napětí až pak.

Preventivně změř přechody tranzistoru na VN, bývá to nějaké BUxxx v pouzdru TO247...
Venda

#5 Příspěvek od Venda »

kondik píše:
Venda píše:z obou stran zůžil obraz a během 2-3 vteřin úplně zmizel, teď se po zapnutí krátce rozsvítí zelená ledka a po pár vteřinách bliká žlutá

Jasná diagnóza, zúženie obrazu - problém v RKS (riadkový koncový stupeň).

po zapnutí krátce rozsvítí zelená ledka a po pár vteřinách bliká žlutá - odišiel ti výkonový trand.

(P.S. na zdroj sa vykasli v ňom chyba nebude).

Díky moc za radu, je tam osazený C5516 od Panasonicu, měřil jsem ho ještě zapájený pípákem a má všechny tři vývody navzájem ve zkratu tak to snad bude ono a neumřelo ještě něco dalšího, kouknu jestli se dá koupit a případně najdu nějakou náhradu. Ještě jednou díky, zítra budu pokračovat.
Venda

#6 Příspěvek od Venda »

Tak to bude 2SC5516 1500V/30A s pořadím vývodů BCE, nevíte jakým dostupným typem bych ho mohl bez problému nahradit? Díky
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Sám od sebe neodešel, bývá to načnuté VN trafo. Kdyby odešel napěťově, odešel by ihned, tohle vypadá na klasiku, tepelné přehřátí vlivem záviťáku v trafu.
Venda

#8 Příspěvek od Venda »

Crifodo píše:Sám od sebe neodešel, bývá to načnuté VN trafo. Kdyby odešel napěťově, odešel by ihned, tohle vypadá na klasiku, tepelné přehřátí vlivem záviťáku v trafu.

Hmm to mě moc netěší, monitor jsem koupil před 14 dny a týden co jsem měl na vyzkoušení šlapal bez sebemenšího problému :wand: ,asi bych přeci jen zkusil nejdřív nahradit VN tranzistor a třeba mu zlepšit chlazení a až potom případně VN trafo, nemám tušení kolik by stálo aby se to vůbec rentovalo, jas má skoro naplno, ale jinak ukazuje super- teda když funguje. Mám problém s náhradou 2SC5516, nevíte co bych tam mohl dát, díky.
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

nepíšu to proto abych tě potěšil, ale protože to tak prostě je :wink:
používal jsem BU2525AF, prošel jsem si podobný problém ale nakonec to skončilo výměnou monitoru. Tranzistor odcházel ve zkracujících se intervalech, měsíc, 14 dní, 4 dny, 2 dny, a když jsem ho měnil podruhé za den, došlo mi že na tranzistorech jsem pro***** slušný bazarový monitor, práci a čas nepočítaje.
Ale nechci nikoho brzdit v nadšení.
breta1

#10 Příspěvek od breta1 »

2SC5516 je 20A tranzistor, zkusil bych 2SC5587, je to 17A, mám s ním celkem dobré zkušenosti. Vede www.ame.cz za 109.-Kč.
Venda

#11 Příspěvek od Venda »

breta1 píše:2SC5516 je 20A tranzistor, zkusil bych 2SC5587, je to 17A, mám s ním celkem dobré zkušenosti. Vede www.ame.cz za 109.-Kč.

Díky za typ, po práci pro něj vlítnu a večer ho zkusím. Je možný že by takhle najednou odešlo VN trafo, bez jakýchkoliv projevů = prskání, krátkodobé výpadky obrazu apod. ? Pořád si myslím že by mohlo být dobrý....
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

není to bez jakýchkoliv projevů, ten zúžený obraz byl právě ten projev.
Malý mezizávitový zkrat způsobí právě jen nadměrný odběr, dejme tomu o 120%, tranzistor se přehřívá a degraduje PN přechod ale taky se ohřívá izolace v trafu až pak není tak docela izolací :twisted:
Venda

#13 Příspěvek od Venda »

Crifodo píše:není to bez jakýchkoliv projevů, ten zúžený obraz byl právě ten projev.
Malý mezizávitový zkrat způsobí právě jen nadměrný odběr, dejme tomu o 120%, tranzistor se přehřívá a degraduje PN přechod ale taky se ohřívá izolace v trafu až pak není tak docela izolací :twisted:

Když se s novým trandem monitor rozjede, tak budu vědět čím to je a budu zjišťovat jestli se dá VN trafo do týhle mršky vůbec sehnat, teď nevím, neopsal jsem si jeho číslo. Díky za rady.
Venda

#14 Příspěvek od Venda »

Tak bohužel, trafo je špatný, po výměně tranzistoru jenom zašuměl zdroj a konec, tak jsem zkusil zapnout monitor s vyndaným tranzistorem a normálně zapnul a vypnul demagnetizaci. Trafo je P06701 další číslo 0230112L, jdu brouzdat, doufám že když je to poměrně nový monitor, že to někde povedou.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“