symetrický časovač 20 a 90s
Moderátor: Moderátoři
symetrický časovač 20 a 90s
a) časování 20 sekund (f=0,05Hz); napájení 9V=; relé 9V=
b) časování 90 sekund; napájení 12V=; relé 12V=
předpokládám, že D1 bude klasická usměrňovací dioda a C2 polštářkový nějakých 10 nF. tedy za předpokladu, že zapojení je správné (převzato z datasheet NE555).
předem moc dík.
- Přílohy
-
zdroj_pulzu.jpg- (10.28 KiB) Staženo 96 x
broukator píše:prošel jsem fórum a na několika místech jsem našel astabilní klopný obvod s 555. ale podle vzorečku z datasheetu k 555 nejsem schopen vypočítat důležité součástky. stále mi vycházejí nesmyslné hodnoty (o dva i více řádů) oproti uvedeným na fóru. můžete mi doporučit hodnoty součástek pro dvě následující použití tak, aby pulzy na vývodu 3 byly skoro shodné a relátko správně spínalo přes tranzistor? :
a) časování 20 sekund (f=0,05Hz); napájení 9V=; relé 9V=
b) časování 90 sekund; napájení 12V=; relé 12V=
http://www.electronics-lab.com/downloads/calculators/006/index.html
broukator píše:předpokládám, že D1 bude klasická usměrňovací dioda a C2 polštářkový nějakých 10 nF. tedy za předpokladu, že zapojení je správné (převzato z datasheet NE555).
Predpokladas spatne...D1 je rychla dioda, aby chytla ty napetovy spicky na relatku a neznicil se tranzistor. Co to je polstarkovy kondenzator? Nemyslel si keramicky?
- Přílohy
-
Časovač 50-50.jpg- Takhle nějak by to mělo fungovat - ty diody u časovacích odporů stačí obyčejné 1N4148...
- (121.51 KiB) Staženo 101 x
A kutilmile - nelituju tě
Možná mě někdo opraví, ale nevidím problém v pomalém otevírání diody, i běžné (nehledě na její kapacitu, která prvotní špičku pojme). Ovšem přiznám se, že si tento detail již dobře nepamatuji, ale co brání velmi rychlému otevření i běžné diody? Zato uzavírání je problém, tzv. doba zotavení, protože běžná dioda má velkou difůzní kapacitu a pomalý odtok náboje od přechodové vrstvy.
Asi udělám pokus.
pro 0,025 Hz (jeden cyklus cca 2x20s) mi odkazovaný prográmek navrhnul R1=10M, R2=280M a C1=100nF s poznámkou: "Minimum Threshold current (pin 6) may not be met"
a pro 0,0055 Hz (jeden cyklus cca 2x90s) ni navrhnul R2=1,288G
...to jsou zhruba hodnoty, které vycházely u výpočtu a právě mi přišli úplně mimo
EKKAR píše:Musíš zapomenout na standartní zapojení - v něm se časovací kond nabíjí přes 2 odpory v sérii (R1 + R2) , ale vybíjí se jen přes jeden z nich (R2). ....
zní to logicky. děkuji za podnět.
s ohledem na "velké časy" jednoho cyklu 20s (0,025Hz) a 90s (0,0055Hz) se nemohu dobrat rozumných hodnot :cry: . mohu tě poprosit o parametry součástek?
našel jsem v šuplíku T1=BC549B. dal by se použít? s jakým odporem v bázi?
A kutilmile - nelituju tě