Automatické rozsvícení světel

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vasekpetr1

Automatické rozsvícení světel

#1 Příspěvek od vasekpetr1 »

Ahoj, zkoušel jsem hledat na netu i tady, ale nenašel... Chtěl bych schéma automatického rozsvícení světel od zvýšení napětí po nastartování (informaci si zařízení vezme z nárůstu napětí na potenciálu 15) - čili nebere si informaci z tlakového spínače oleje nebo zhasnutí signálky dobíjení. Chci to použít do Daewoo Nexia, takže aby na výstupu bylo relé. Něco podobného, jako je ARS Smart od Zetronu. Neporadíte? Díky.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jenys »

Není to sice ten způsob jaký popisuješ, ale mě to funguje ve Felicii k maximální spokojenosti. Zkus se podívat na tenhle odkaz a já dělal tu verzi s pamětí.
http://www.paja-trb.unas.cz/elektronika ... vetla.html
Dej sem potom vědět co si o otm myslíš. Dík :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Návštěvník

#3 Příspěvek od Návštěvník »

Když mně se moc nechce jít do toho napojení na olej. Problém je, kde ten potenciál budu někde za palubkou hledat - Daewoo má hrozný přístup k pojistkovce :cry: . Proto jsem chtěl to zvýšené napětí při dobíjení (potenciál 15), to najdu ve sloupku i s napětím pro sepnutí cívek relé parkovaček i potkávaček (cívky relé mají spínanou kostru).
vasekpetr1

#4 Příspěvek od vasekpetr1 »

Omlouvám se, příspěvek je ode mne, ale Windousy mně z neznámého důvodu odhlásily.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jenys »

Anonym píše:Když mně se moc nechce jít do toho napojení na olej. Problém je, kde ten potenciál budu někde za palubkou hledat - Daewoo má hrozný přístup k pojistkovce :cry: . Proto jsem chtěl to zvýšené napětí při dobíjení (potenciál 15), to najdu ve sloupku i s napětím pro sepnutí cívek relé parkovaček i potkávaček (cívky relé mají spínanou kostru).

Ale ten spouštěcí signál můžeš vzít od cívky startéru, nemusíš hledat mazání, mazání byla jedna z možností. Potřebuješ jen přívod od klíčku a přívod od strartérové cívky, což máš ve spínací skříňce obojí a připojit relé na světla, tak v čem je problém :?: :wink: Koukni na schéma s pamětí, to je jiný systém a univerzální, na tom odkazu níže :idea:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jenys »

Jo, a co když ti cestou odejde dobíjení, tak by mohly ty světla zhasnout a ve tmě by to mohl být problém. Musel by jsi tam mít něco co po sepnutí relé zůstane držet relátko do doby vypnutí klíčku. Ale tak asi by něměl být takový problém udělat hlídání napětí pomocí komparátoru, podobně jako je to pro vypínání nabíječky při poklesu napětí na Nicd baterii, nebo u nabíječky olověných aku při dosažení napětí 14V, To vše jde nastavit podle potřeby. Ale mě by se to s napětím zdálo být nespolehlivé :roll:
vasekpetr1

#7 Příspěvek od vasekpetr1 »

A jak je to vyřešené, když v zimě startuji, startuji, ale nenastartuji? Asi se dá na trimru nastavit delší zpoždění a po neúspěšném startu stejně klíčkem vypneš a znovu zapneš zapalování. Zauvažuji i nad tímto zapojením. Díky
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenys »

vasekpetr1 píše:A jak je to vyřešené, když v zimě startuji, startuji, ale nenastartuji? Asi se dá na trimru nastavit delší zpoždění a po neúspěšném startu stejně klíčkem vypneš a znovu zapneš zapalování. Zauvažuji i nad tímto zapojením. Díky

Ono to má časouvou prodlevu na zapnutí světel, takže i když nastartuješ, zapnou až po chvíli, kterou si nastavíš podle svého. Co se týká startů nestartů, každým vypnutím klíčku se zařízení vypne do základního stavu. Tudíž do nenastartovaného motoru to nebude svítit :wink: Ne fakt je to vyzkoušené a spokojenost a jednoduchost :lol:
hafca

#9 Příspěvek od hafca »

vasekpetr1
Kdybys netrval na relé a na tom, že to nesmí být z kontrolky oleje, tak zapojení jsem sem dával už před časem. Mám to taky v Daewoo, jen je to Nubira a chodí bez problému od doby co to svícení bylo nařízené.
svetla.jpg
http://upload.ebastlirna.cz
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
masar

#10 Příspěvek od masar »

Jest-li chceš bastlit, tak můžeš vyzkoušet tohle:

Po nastartování se napětí palubní sítě zvedne nad 13V. Při tom trimrem nastavíme sepnutí relé. Rozepnutí relé je vlivem hystereze prakticky až při vypnutém klíčku. Kondenzátor C1 zajišťuje zpoždění sepnutí. :wink:
Přílohy
světla.png
(2.31 KiB) Staženo 769 x
DolfiG

#11 Příspěvek od DolfiG »

vasekpetr1 píše:Ahoj, zkoušel jsem hledat na netu i tady, ale nenašel... Chtěl bych schéma automatického rozsvícení světel od zvýšení napětí po nastartování (informaci si zařízení vezme z nárůstu napětí na potenciálu 15) - čili nebere si informaci z tlakového spínače oleje nebo zhasnutí signálky dobíjení. Chci to použít do Daewoo Nexia, takže aby na výstupu bylo relé. Něco podobného, jako je ARS Smart od Zetronu. Neporadíte? Díky.

Najjednoduchšie a najlacnejšie je nalepiť si ceduľku: ROZSVIEŤ SVETLÁ! Určite to ale nie je najspolahlivejšie, (hlane u starších vodičov).

Akékoľvek oneskorené zapnutie svetiel je akceptovateľné. Ak už motor beží, alternátor baterku dobije. Ak motor nebeží, je tam nainteligentnejší tvor na Zemi, aby poriešil vzniklú situáciu.

Prvé dve poznámky berte ako pokus o odlahčenie témy. Nechcem zakladať samostatné vlákno, (stále som nepochopil, ako funguje prehladávanie).

Téma znie: Čo si myslíte o povinnom celodennom svietení motorových vozidiel. (Tuším to odmávali aj u nás).

Jeden z názorov je napr. tu:
http://www.mot.sk//index.php?option=com ... &Itemid=28
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Ja automaticky po nastartovani rozsvietim svetla - uz len preto, aby som nemusel riesit podla rocneho obdobia, ci musim svietit alebo nie. Ale parkrat som uz zabudol - chcelo by to kontrolku, ktora by ukazovala stav "motor bezi, ale svetla nesvietia".
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jenys »

rnbw píše:Ja automaticky po nastartovani rozsvietim svetla - uz len preto, aby som nemusel riesit podla rocneho obdobia, ci musim svietit alebo nie. Ale parkrat som uz zabudol - chcelo by to kontrolku, ktora by ukazovala stav "motor bezi, ale svetla nesvietia".

Kontrolka je na prd....fakt nejlepší je automat, pak se o nic nemusíš starat...další výhoda je, že ani nikdy nezapomenu zhasnout, což se mi dřív u zvukových signalizací stávalo, když bylo hlučněji v okolí, neslyšel jsem pískání a pak jsem zapomínal zhasnout. Zvyk rozsvítit po nastartování je sice dobrý, ale když člověk popojíždí z jednoho místa na jiné v jeden den, nebylo nic divného zapomenout potom třeba rozsvítit znovu, to když jsem jezdil po nákupech....takže proto jsem udělal automat a je po starostech :wink:
bu2520

#14 Příspěvek od bu2520 »

pro Masar: neměl by ten R1 být spíš na Ub?
Deny

#15 Příspěvek od Deny »

Jenys píše:Jo, a co když ti cestou odejde dobíjení, tak by mohly ty světla zhasnout a ve tmě by to mohl být problém. Musel by jsi tam mít něco co po sepnutí relé zůstane držet relátko do doby vypnutí klíčku. :roll:

Stačí dát místo tranzistoru tyristor, který drží do vypnutí napětí, neboť má něco jako paměťový efekt, tedy pokud jím teče nejméně tzv. přídržný proud ( v případě relé na 12V a Tyristoru např. KT503 není problém. Když se zařízení porouchá, tak zapneš světla klasickým mechanickým způsobem. V to nevidím problém. :lol: 8O :oops:
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“