RS232
Moderátor: Moderátoři
-
Petr.
RS232
Petr. píše:Ahoj, mám dva dotazy. Potřeboval bych poradit jak nejlépe nastavit komunikaci přes RS232 u PIC16F873A. Jde mi o příjem dat. Procesorem budu nastavovat modem od siemense a potřeboval bych vědět co mi po jednotlivých příkazech odpoví.
Láduj do neho AT príkazy jeden za druhým a zapisuj si, čo ti odpovie. Alebo si zožeň datašit (hownow).
Petr. píše: Druhý dotaz je ohledně nezapojených pinů procesoru v mé aplikaci. Do jakého stavu je nejlépe je dát? (vstup, vystup, pull-up) Předem děkuji za odpovědi.
Vstup bez pulup = "nulový" odber a nehrozí skrat.
Môžem hovoriť do vedenia!
ViPali píše:Vstup bez pulup = "nulový" odber a nehrozí skrat.
Tohle je hodně špatný recept a cesta, jak se nevyhrabat z problémů. Plovoucí digitální vstup PIC vyvolává často abnormální proudový odběr a dokáže způsobit disfunkci celého systému, bez ohledu na to, že je tento vstup "nepoužitý". Mimochodem, použití interních PullUp rezistorů na volný vstup nijak neovlivňuje spotřebu.
kovikk píše:Nezapojený vstupy nastavit na "vstupní" a připojit na zem, kvůli pronikání rušení z okolí.
Tohle řešení je přijatelné, ale úplně bez vady také není. V případě chyb v programu snadno dosáhnu zkratu a vyloučeno není ani poškození procesoru. A neříkejte mi, že chyby neděláte.
Když nastavím nepoužité piny jako výstupní, tak mi nehrozí rušení, odběr je nulový stejně jako při správně ošetřených vstupech, nepotřebuji žádné další součástky. Je to dokonalé a univerzální řešení. Prostě nechápu, jak by to někdo mohl dělat jinak
Alternativou je konfigurace Vstup + PullUp, ovšem některé brány nemívají interní rezistory a to by znamenalo přidat externí součástky.
Naposled existuje ještě jedna varianta. Nechat nebo přepnout nepoužité piny do analogového módu, pokud tento mód podporují. Ostatně tohle obvykle udělá Microchip po resetu.