můžu spojit GND dvou samostatných obvodů

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
xslove

můžu spojit GND dvou samostatných obvodů

#1 Příspěvek od xslove »

Ahoj, mám napájení ze sítě na můstek a paralelně na transformátor. Za transformátorem je napětí usměrněno. Můžu spojit fyzicky tyto dvě cesty?
Přílohy
zapojeni.GIF
(22.62 KiB) Staženo 204 x
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

předpokládám, že se jedná o síťové napětí a tam bych to rozhodně nedělal. Jinak bych dbal na to aby měl sekundár obráceně vývody. Kvůli fázovému posunu
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Takhle bývají zapojené některé zdroje - trafo dodává pomocné napětí, udržující stav Stand-By a přímo usměrněná síť je zdrojem pro spínaný zdroj, který po zapnutí "živí" zbytek. Pokud vím, země se spojují přes keramické kondenzátory s relativně velkou kapacitou a na vysoké pracovní napětí. Inspiraci můžeš najít v ledasjakém PC zdroji.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xslove

#4 Příspěvek od xslove »

bu2520 píše:předpokládám, že se jedná o síťové napětí a tam bych to rozhodně nedělal. Jinak bych dbal na to aby měl sekundár obráceně vývody. Kvůli fázovému posunu

tomu nijak nerozumím, když vývody sekundáru trafa prohodím na usměrňovacím můstku, prakticky se vůbec nic nezmění ....
Stan3

#5 Příspěvek od Stan3 »

Raději bych to nespojoval. Pokud to propojíš nalep na zařízení výstražný blesk a připrav se na to,že tě případný dotyk může zabít.
V celé horní části zdroje je síťové napětí a proto je ten pomocný zdroj oddělen transformátorem.
Banda

#6 Příspěvek od Banda »

Xslove, to co ti napsal bu2520 pro tebe nebude až tak důležité, jako to co ti napsali EKKAR a Stan3. Navíc dát tady jen část schématu a myslet si, že to stačí, není moc dobré. To jsi tu mohl rovnou dát jen ty zakroužkované kolečka. Jestli se ptáš jestli to zapojení pojede i když GND spojíš, tak nejspíš ano. A jestli chceš vědět, jestli je to v pořádku - nelze jednoznačně rozhodnout, není vidět kompletní schéma a může to být nebezpečné.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mimochodem, step-up z 300V - kolik z toho leze ven ? To může být rychlá smrt 8-)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
xslove

#8 Příspěvek od xslove »

je to zapojení pro elektronický předřadník na zářivku. ze sekundaáru transformátoru se napájí mikroprocesor, ten se stará o generování napětí 0-5V pro řízení intenzity svítivosti. Jelikož obvod pro řízení zářivky je napájen přímo ze sítě a procesor PIC z trafa, měly by být obě uzemnění samostatných obvodů spojeny, tak jak je na schématu. Když jsem zkoušel napíchnout napě'tový signál na řídící obvod zářivky, který nebyl uzemněný na psolečný bod jako hlavní napájecí obvod, nefungovalo to....
Přílohy
zapojeni2.gif
(27.91 KiB) Staženo 181 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jo tak, ono je to PFC. Já už čekal nějaký blesky :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“