Aramis 4244U
Moderátor: Moderátoři
Aramis 4244U
- Přílohy
-
Aramis.jpg- (135.6 KiB) Staženo 399 x
Je mi jasné, že takle T9 nemůže pracovat, takže na jeho kolektoru pochopitelně není ten průběh co je uvedený ve schématu. Napájení 24V je zvýšené (cca 29V), ale v tom bych příčinu neviděl. Ani regulací R71 nedostanul alespoň náznak obrazu. Měřil jsem kde co, už mi docházejí nápady...
- Přílohy
-
aramis výřez.JPG- (80.25 KiB) Staženo 292 x
Stejnosměrné napětí na emitoru T9 musí sledovat napětí na bázi mínus asi 0,6 V, proto je to sledovač. Zkrátka tam musíš naměřit 4 V se signálem a 4,6 V bez signálu, jinak tu obrazovka neztmavíš a nezasynchronizuješ obraz. Téměř stejné napětí bys měl naměřit i na C133.
Průběh naměřený osciloskopem na emitoru T9 musí být stejný, jako průběh na jeho bázi. Na kolektoru T9 je týž průběh invertovaný (kladné synchronizační impulsy), ale musí být vidět "zakulacení" jejich průběhu vlivem dolní propusti R131/C150.
Jdi po R131 a T9, jeden nebo oba to mají za sebou. Jo, a bacha, tady není radno místo KC147 použít KC148 či 149, napájecí napětí je pro ně příliš vysoké a může dojít k "nevysvětlitelnému" otevření T9. Chce to tranzistor s dovoleným kolektorovým napětím nejméně 40 V.
Na T10 jsem dával BF257. Ten původní byl vadný, zároveň byl přerušený R133.
Ale ten původní T10 byl vadný.
Ještě případně zkusím odpojit ten "druhý" R133 co je v emitoru T9 a předpokládám, že kdyby byla chyba jen někde "za", tak bych na kolektoru T9 měl dostat přibližně ten průběh co tam má Kottek nakreslený.
Ten výkonový má mít správně označení R139, říká v řádcích nad schématem pan Kottek. Ostatní televize této řady (Spoleto, Martino, Salermo, Castello....) mají konce zapojené stejně (nebo jen s nepatrnými odchylkami), ale všechny ten odpor značí R139.
Ale přiznávám, taky jsem si toho dřív nevšiml...
Když odpojíš ten první a správně označený R133 z emitoru T9, nedostaneš na T10 žádný průběh, protože signál prochází právě skrz R133 do báze T10. Odpojíš ho a T10 je bez buzení a měl by zavřít, napětí na jeho kolektoru stoupnout někam k 200 V (napětí zdroje E).
Projevit by se to mělo zatemněním rastru na obrazovce.