nefunkční AOC 9Glr+

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
michal12

nefunkční AOC 9Glr+

#1 Příspěvek od michal12 »

Zdravím, řeším problém se svojím monitorem. Včera se z něho zakouřilo a obraz se zmenšil na asi 3cm svislý pruh. Zvláštní je, že v tomto pruhu nebyl zmenšený celý obraz ale jenom asi jeho třetina. Po asi dvaceti sekundách se vypnul úplně ale bylo slyšet jak se zdroj snaží naběhnout. Mám schéma jenom k 7Glr ale až na značení a hodnoty některých součástek jsem žádný rozdíl nezaregistroval. Zjistil jsem že je durch proražený Q911 - IRF634B (není to VN tranzistor! ), použil jsem místo něj IRF640, snad s tím nebude problém, preventivně jsem vyměnil ještě C934. Teď se již rozjede ale po asi třech sekundách se za nechutného píštení vypne, znovu se snaží najet.. a stále takhle cykluje. Myslím že to IRFko nebyla ta primární závada ale jenom její důsledek. Celá deska je strašně nepřehledná takže vetšinu času jenom hledám jednotlivé součástky. Nemám s monitory skoro žádné zkušenosti takže budu vděčný za každou radu. Předem děkuji
Naposledy upravil(a) michal12 dne 04 srp 2008, 11:48, celkem upraveno 1 x.
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Dobrá závada, to se hledá dobře. Deska je určitě přehledná, ale jsou dost zaprášené. Tedy ta moje, co tady leží na horním regálu ve skladě asi rok, protože na ní nemám čas. Taky se do toho už pustím. :wink:
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Nemám schema, takže vařím z vody. Prověřil bych koncový tranzistor pro řádkový rozklad - je pravděpodobně proražen a jeho napájecí zdroj tvořený IRF 630 je přetížený.
michal12

#4 Příspěvek od michal12 »

Schéma je tady: http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... 85n_2.html
VN tranzistor jsem kontroloval jako jeden z prvních, ten se zdá být OK, proražený není určitě. Kontroloval jsem ješte D405 a D408, ty jsou taky v pořádku.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ten FET tam na pokusy vůbec nemusí být (obrázek bude zůžený, prohnutý, ale musí to fungovat). Každopádně zkontroluj jeho buzení.

Viděl bych to na vychylovačky nebo VN a součástky kolem. Ty AOC nic nevydrží...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
breta1

#6 Příspěvek od breta1 »

Díval jsem se na schema, je to přesně tak, jak píše Zdenek HQ.
Jenom bych dodal, že ten Q911 je zvyšující DC/DC měnič, napětí dává podle provozovaného rozlišení. Ještě dodám, že ne vždy musí být koncák ve zkratu - hodně časových problémů při opravě způsobí, když měřák na zkrat nepískne (má třeba hranici 30 Ohm) a jak na potvoru ten koncák má třeba 100, takže doporučuji ještě jednou změřit K-E (musí být nekonečno), dále musí být obdélník 12V na C941,jako další tipuji vadné VN trafo, s vadnýma H vychylovačkama jsem se nesetkal. A ještě perlička - několikrát byl mezizávitový zkrat akumulační tlumivky L906 (pravda, ne u tohoto modelu).
michal12

#7 Příspěvek od michal12 »

Zjistli jsem že bez toho IRFka se závada projevuje jinak. Monitor bez problémů naběhne ale zřejmě nemůže zasynchronizovat obraz, po asi půlvteřinových impervalech se o to pokouží (to samé dělal těsně před tím než odešel) a po asi 5 sekundách se přepne do Stand-by módu. Mohly by to dělat kondenzátory kolem vychylovaček (C418, C419)? Nové doma rozhodně nenajdu, musel bych pro ně ho města.
michal12

#8 Příspěvek od michal12 »

No, takže ten zvuk vydává zdroj, vypíná asi nějaká ochrana protože ani po připojení signálu nejde VN. Připadalo mi to stejné jako to co udělal před poruchou, ale zřejmě není. Už nevím na co se zaměřit. Ten VN tranzistor jsem ještě jednou vypájel a odpor C-E se pozvolna mění mezi 17-30MOhm. Podezdříval jsem měřák (M-3270D) ale ten měří dobře. Je tohle normální?

Dá se nějak spolehlivě zjistt stav toho VN trafa? Ať vím jestli má vůbec smysl se tím zabývat.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jestli VN tranzistor "budí" a na sekundáru VN trafa není pulsující napětí (a ani zkrat za diodama!), a není přítomna statika VN, je to téměř na jisté cestě do popelnice. Na druhou stranu tohle šasi by se mělo dát někde sehnat jako vrak.

Vyfoť mě to šasi.
]
michal12

#10 Příspěvek od michal12 »

Chová se to tak že se normálně rozjede zdroj ale po asi 3 sekundách zareaguje ochrana. Měřil jsem napájení VN části (na D Q911) a je tam stále asi 50V i při vypnutí ochrany i v Stand-by. Jestli ten VN trand budí asi nezjistím, nemám VN sondu k osciloskopu.
To šasi vyfotím, ale nemám zrovna foťák doma. Na desce je popis : 715A802-1-ECT CMCP-S991U-3 a na chladiči ještě štítek REV: TOP A, MB: A
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Změř sekundár VN - za diodama se musí objevit při naběhnutí VN nějaký napětí. Hlavně ABL (či jak se to tam jmenuje).
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

A k tomu VN trandu - to, že je bez napětí v pořádku ještě neznamená, že je v pořádku. Někdy stačí pár set voltů mezi kolektorem a emitorem a všechno je jinak - chová se spíš jako diak. Je to poměrně známej jev - tudíž zkušební výměna je na místě.
]
michal12

#13 Příspěvek od michal12 »

ABL jsem naměřil 10,7V. Dle schématu tam má být 24. Zdá se problém bude nekde tady. Že by to trafo?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mrkni ještě za D704 - hlavně reakce napětí při nabíhání monitoru. Co statika na obrazovce (šustí to :D ) ?
]
michal12

#15 Příspěvek od michal12 »

Na D704 je zhruba 65V, vypínání ochrany ho nijak neovlivňuje, zmízí až po přepnutí do stand-by. VN na obrazovce není, nebo hodně malé. Je možné že je vadná některá dioda v násobiči? Celá závada ovšem začala zůžením obrazu na asi 3cm neostrý pruh takže jsem podezříval spíš něco kolem vychylovaček.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“