Drátový ''řezač''
Moderátor: Moderátoři
Drátový ''řezač''
byl jsem požádán abych zkonstruoval řezač lan pomocí nažhaveného drátu.
Potřeboval bych poradit s tím jaký drát použít, klasický odporový se při zatížení po nažhavení zlomí.
Použil bych zapojení jako ''odpor'' na sekundáru trafa, asi 50V/5A.
Pokud má někdo zkušenosti s něčím podobným, poprosil bych o radu na materiál, popř. ůpravu napětí/proudu.
Děkuji.
EKKAR píše:Z jakého materiálu jsou ta "lana", co se mají přepalovat?
Je rozdíl jestli jsou ocelová, nebo silonová případně z jiného materiálu. A jak jsou tlustá - jak mají velký průřez?
Tak teď jsi mě dostal, vím jen že jsou horolezecká, materiál ani průměr neznám. Ale zjistím.
-
Marie Fůrie
Jezibabak píše:EKKAR píše:Z jakého materiálu jsou ta "lana", co se mají přepalovat?
Je rozdíl jestli jsou ocelová, nebo silonová případně z jiného materiálu. A jak jsou tlustá - jak mají velký průřez?
Tak teď jsi mě dostal, vím jen že jsou horolezecká, materiál ani průměr neznám. Ale zjistím.
Polyamid, do 15mm
záleží predsa od toho, aký má priemer a ako silno to lano ťaháš. Inak niekde v červenom AR asi spred troch rokov bolo uverejnené zapojenie na rezanie polistirénu - skús sa tým inšpirovať. Zajtra sa pozriem, v ktorom to bolo čísle a dám vedieť.
jandu píše:" klasický odporový se při zatížení po nažhavení zlomí.."
záleží predsa od toho, aký má priemer a ako silno to lano ťaháš. Inak niekde v červenom Ap asi spred troch rokov bolo uverejnené zapojenie na rezanie polistirénu - skús sa tým inšpirovať. Zajtra sa pozriem, v ktorom to bolo čísle a dám vedieť.
No jo, ale průměr neseženu nijak závratný, max. z nějakého výkonového odporu nebo topné spirály z fénu. To je průměr ''nula nic''.
Jinak díky za tu radu s AR.
AmarokCZ píše:Odporový drát kolem 1mm se dá běžně koupit...
Jasně že dá, v GM mají průměr 1,2mm, ale já jsem z vesnice kde je téměř konec světa a nechat si poslat zboží na dobírku kvůli 1m drátu je blbost, nehledě na to že když kámošovi řeknu ať zaplatí 150 kč za cca 10cm drátu tak mě asi něčím bací