tak jsem se dnes rozhodl, že si postavím malý stolní zesilovač. Našel jsem z dřívějška stavebnici (už sestavenou a fungovala) s TDA2005 - stereo, na plošňáku EZK 133. Pokud vím, jde o variantu doporučeného zapojení.
Dal jsem ho do krabičky, přived signál z notebooku (asi nejlepší zdroj co doma mám - ve sluchátkách není po ruchu ani památek, na desktopu to slyším...), přes dvojtý potenciometr 25k a jeden vypínač (spínám tím odbočku na sluchátka). Zapnul jsem a funguje - ale hrozně bručí.
Popis brumu: bručí, hodně, závisí to na otočení poťáku (odkaď se bere, když je poťák před zesíkem?) a bručí i bez připojeného zdroje. Při připojení kabelu se brum trošku zvýší a ještě o něco když připojím zdroj... Je to brum:zvuk asi 2:1, možná hůr (něco slyšet je, ale né moc)
Nejprve jsem si myslel, že jsem utvořil někde zmení smyčku, nojo, ale nezdá se mi. Zem mám všechnu svedenou na DPS v jednom místě, ze vstupu jsem jí nepřipojoval, všechno má jenom jednu cestu.
Napájet jsem to zkoušel z adaptéru usměrněného diodama a protáhlého přes 200uF kondík (není to málo?), pak z trafa 10/15V filtrovaných a ze zdroje vyhotoveného z PC/AT PSU (5 i 12V). Výměna zdroje nemá slyšitelný vliv.
Jo na tom DPS je vstup tlačenej přes elyt a odpor do TDAčka, není tam kond proti zemi (někde jsem četl, že by měl být) - zkoušel jsem deskáče co tu mám 25pF, 90pF a 200pF, změna minimální a někdy mám pocit že spíš k horšímu.
No a proud. V klidu si vezme asi 80-100mA (tj. brum malinko existuje, potenciometr na minimu), když dám pot. na maximum, tak si vezme asi 400-500mA - ale to je fakt hluk, takže je ta spotřeba si myslím opodstatněná.
Nevím co si o tom mám myslet, normálě bych řekl, že kmitá, ale proč na to má vliv ten předřazenej pot.? Každopádně nevím co s tím. Můžě někdo poradit?
PS.: Když jsem ho poprvé pustil, tak mi asi 2s hrál dobře a pak začal až bručet. Ale začínám se obávat, že se mi to asi jenom zdá.
PPS.: Studeňáky jsem zkoušel a nenašel. Všechno se zdá být OK, to už jsem uměl pájet když jsem to dělal