zdroj PWM
Moderátor: Moderátoři
-
michalekkk
zdroj PWM
http://www.mcselec.com/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=57 ale ten driver pro tranzistory jsem u nas nikde neobjevil. takze asi nejakou alternativu. samozrejme se me netyka tolik tranzistoru, nebot pozaduji cca 3A maximalne. predem dekuji za tipy.
-
Marie Fůrie
michalekkk píše:...
TC4422 mají třeba v TME. Ten tranzistor co radí stepa není pro buzení přímo z MCU vhodný, má moc vysoké prahové napětí a při buzení z 5V ty 3A asi nedá. Potřebuješ logic level MOSFET. Můžeš třeba použít nějaký FET co je na motherboardech v měničích pro napájení CPU nebo nějaký SMD třeba NDS9410 a pod. Pokud tam ale dáš driver na větší napětí než 5V, tak i ten IRF520 bude fungovat.
-
michalekkk
-
michalekkk
-
Marie Fůrie
michalekkk píše:ok, takze primo z vystupu jednocipaku dat pres odpor bazi toho mosfetu a takhle to spinat nebo jeste nejaky pomocny mosfet, ktery bude spinat tenhle vykonovy irf co jste zminily? jak spocitam velikost odporu, atd...?
MOSFET nemá bázi ale gate, odpor se tam dává jen kvůli potlačení možných oscilací způsobených indukčností přívodů k tranzistoru nebo ke snížení výkonového zatížení budiče. Pokud tedy budeš nějaký MOSFET budit přímo z MCU, dej mezi výstup MCU a gate MOSFETU třeba 47ohmů.
-
michalekkk
-
michalekkk
-
Marie Fůrie
michalekkk píše:tak abych to pekne zhrnul a jako pro blbeho si to vysvetlil. napajeni jednocipaku, atd... budu mit pres stabilizator 5V. trafo bude davat 12V a ty pouziju na napajeni driveru TC4422. z vystupu jednocipaku pujdu na vstup driveru pres odpor a vykonovy stupen s tranzistorem irf bude spinan vystupem driveru pres odpor. takze to ve vysledku bude vypadat, jak u toho linku, co jsem dal do prvniho prispevku. akorat mi poradte, jak spocitat ty odpory mezi to. stare desky tu mam, takze smd tranzistor bych snad nejaky nasel...pochopil jsem, ze je staven nato, aby ho stacilo sepnout prave 5V z jednocipaku. jako jistejsi se mi jevi ten driver a prodrazeni o 50kc neni zas tak hrozne, alespon bude do budoucna rezerva, ze budu moci dat nekolik irf paralelne jak je tomu v tom mem linku. myslim si to dobre? jinak v katalogovem listu toho driveru jsou nejake kondiky, ty tam asi radeji mam dat, ze?
Ten budič bude mít pořádnou rezervu, ale jak chceš. Odpor mezi MCU a budič dávat nemusíš. Mezi budič a tranzistor jen pár ohmů, v tomto případě je tam skutečně jen kvůli případným oscilacím a s větším odporem ztrácí ten 9A budič smysl. Na co pozor je to napájení. Pokud usměrníš a vyfiltruješ 12Vst, dostaneš 17Vss a naprázdno ještě víc, ten budič snese jen 20V, pak pozor. A samozřejmě kondíky na napájení toho budiče jsou nezbytné a musí být k němu co nejblíž.
Marie Fůrie píše:Ten tranzistor co radí stepa není pro buzení přímo z MCU vhodný, má moc vysoké prahové napětí a při buzení z 5V ty 3A asi nedá.
A tos vzala kde? Se podivej do datasheetu...na 5V Ugs da 12,5A. V SOA bude s PWM taky...nikde nevidim problem.
Na budic se vyprdni...neni potreba a prodrazuje konstrukci.
-
michalekkk
-
michalekkk
-
michalekkk