Tak jsem tu zase v pár příspěvcích četla něco, o čem si myslím že je to klam a dovolím si na to reagovat. Týká se to rychlosti diody. Někteří lidé si myslí, že rychlost diody, tak jak se udává v katalozích, má něco do činění s rychlostí otevírání diody. Pokud je mi známo, rychlá (superrychlá, ultrarychlá) dioda je taková, která se dokáže rychle zavřít, tj. má krátký čas zotavení. Rychlost otevírání diody s tím dle mého názoru nemá nic společného. Rychlost otevření diody je otázka její kapacity a indukčnosti přívodů, samotný polovodič začne vést během několika set pikosekund.
Konkrétně se tu např. často píše, že přes induktivní zátěž, třeba cívku relé, musí být rychlá dioda, aby pochytala přepěťové špičky. Myslím si, že tam vyhoví běžná dioda, protože nejde o rychlost jejího zavírání ale o rychlost otevření. Jiná situace je třeba u spínaného zdroje, kde musí být rychlá dioda, protože se musí rychle otevřít i zavřít.
Pokud o tomto tématu ví někdo víc, sem s tím. Klidně mě rozcupujte na kusy, já vám to jako správná fůrie při první příležitosti vrátím