Zápach z tišťáku - uvolňování pojidel ?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ewi

Zápach z tišťáku - uvolňování pojidel ?

#1 Příspěvek od ewi »

Zdravím,

narazil jsem na zvláštní problém u zesiku Pioneer SA-510 (r.v. cca 1980)
Po zapnutí se z něj uvolňuje nepříjemný zápach. Domníval jsem se, že se jedná o zbytky chemikálií, kterými původní majitel čistil potenciometry a přepínače, ale propláchnutí pomocí IPA nepomohlo. Vyplách jsem tedy celý zesilovač IPA včetně obou stran tišťáku a součástek, odstranil zbytky tavidel. Nicméně problém to neřeší. Dospěl jsem k názoru, že se uvolňují pojidla plastu z tišťáku. Setkal se někdo s tímto problémem ? Jak se při koupi staršího přístroje dá tento problém rychle rozpoznat ??

EWI
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Laminát se nerozkládá bezdůvodně - někde máš kraťas, "študenta" nebo nadměrně "topící" součástku, laminát se přehřívá a proto to smrdí. Nejideálnější by bylo vyfotit to infračerveným telefotometrem nebo infrakamerou - horká místa by "vylezla" hned. Takhle Ti nezbývá než dotykový teploměr anebo prst...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ewi

#3 Příspěvek od ewi »

Bohužel tak jednoduché to není. Zesilovač je v pořádku a plně funkční, deska není nikde vypálená, součástky mají "normální" teplotu. Zápach se spíše uvolňuje stále a teplo při provozu jej spíš "vyfoukne" ven. Myslel jsem, jestli neexistuje nějaký lokální detektor na tyčce (míněno lokální v jednotkách cm), který by takové látky detekoval a našel jejich zdroj lépe než nos. :)
jasin

#4 Příspěvek od jasin »

Zkus to naopak. Teplovzdušnou pistoli s úzkou tryskou a postupně ohřívej desku, odkud to začne smrdět. Taky nezapomeň na skříňku. Nenalepil ti do ní někdo papír od syrečků? :lol:
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Náhodou, takový smradlavý Cuprexcart používala i TESLA. Pamatuju si takový ty autorádia s analogovým laděním se stupnicí z červených obdélníčkových diod. Ta rádia měly úžasnou citlivost a taky hodně "smrděly" tým plošňákem. Některý PCB se stářím kroutily a sem tam i praskla i nějaká cestička..
Odpovědět

Zpět na „Poradna“