Refresh u LED displeje
Moderátor: Moderátoři
Refresh u LED displeje
Chenzee píše:Poradíte mi prosím, jaký refresh musí být, pokud chci zobrazovat jedním obvodem 4 7.segmentovky?. Jak dlouho musí znak svitit a jak dlouho může být prodleva, aby lidské oko nezaznamenalo blikání? Nemám s tím zkušenost. Díky za rady.
mno záleží hodně na člověku. Já osobně používám obnovovací frekvenci u 7 segmentových displejů kolem 100Hz. Ale už někde na 50Hz by měl být obraz neblikající . Nutno zkusit
-
Marie Fůrie
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A kutilmile - nelituju tě
To chroupání topinek je ekvivalent pohybujícího se displeje, takhle se "mázne" i 200Hz obnovování, protože vzniká stroboskop.
Frekvence blikání se hezky zkoumá při pokusech se "světelným telefonem" (citlivá fotodioda a převodník imedance), kdy v místnosti hraje každý displej jiným tónem
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Marie Fůrie píše:Také záleží na tom, jestli na to kouká člověk v klidu nebo u toho poskakuje, případně chroupe oříšky nebo topinkuPokud to budeš řídit nějakým mcu, tak by 100-200Hz neměl být problém a to už většinou stačí i při pohybu.
Tohle jsem zjistil jako malej, kdyz jsem u jidla koukal na LED budik. Ty segmenty u toho hezky litaly nahoru a dolu
(je tam nablito spousta velkých bitmap a IE6 to skoro nezvládá zobrazit, to je neuvěřitelně sračkovitej prohlížeč
EKKAR píše:Jenže Zdendo, celý displej bliká stejně těmi 100Hz - protože v jednom momentě svítí stejně jen ta jedna jediná číslicovka. Jinak ano - jedno místo má střídu světlo:tma 1:3 a svítí s kmitočtem obnovování 25Hz.
já to třeba dělám tak aby mi obnovačka každý segmentovky vycházela těch 100hz. takže obnovovačka * počet 7segmentovek. tzn 400hz pro tvoji aplikaci.
EKKAR píše:Nj, jenže u tohohle postupu hrozí vznik poměrně silnýho rušení, jakmile přelezeš řekněme 500Hz - musel bys ty spínací impulsy zhladit na pseudosinus, aby neměly příliš kolmý hrany a tím pádem aby celej displej nevyzařoval jak blázen. Hodně konstruktérů se MPX displejům právě z tohoto důvodu raději vyhýbá a navrhuje displeje ve statickém režimu. Určitým řešením je rozdělení MPXu na 2 nebo víc částí, kdy stačí nižší obnovovací kmitočet - naopak je potřeba víc dekodérů a celé zapojení je komplikovanější.
Bohužel nejsem tak zkušenej , takže tohle je pro mě úplná novinka. Já jsem v praxi zatím nepotřeboval víc jak 3 displeje ,takže jsem přes 300Hz nešel.