Zosik na gitaru
Moderátor: Moderátoři
- half-life2
- Kontaktovat uživatele:
Zosik na gitaru
Jinak se tady na toto téma napsalo spoustu, zkus trošku pohledat.
- half-life2
- Kontaktovat uživatele:
- half-life2
- Kontaktovat uživatele:
Lampám to neberu, na někoho působí už to, že svítí, hřejí a hodně točí elektroměrem (stejní lidi si kupují bavoráky, chevrolety a jiné x-litrové auta
Co však bude pro kytaristu asi to nejpodstatnější, to je chování tubeampu v limitaci. Neznám kytaristu, který v ní nehraje.
Elektronka má totiž od své podstaty nástup limitace pozvolnější, nenastává tak prudké ořezání, jako u klasického tranzistorového konce.
A protože hra na kytaru jsou v podstatě samé attacky, tak jsi v limitaci prakticky stále a tubeamp Ti krásně "barevně" hraje.
BTW: píšeš, že jsi stavěl mj. i DPA. A právě Pavel Dudek měl celkem solidně vyřešený na svých zesech soft-clipping, tedy měkkou limitaci.
Viděl jsem, jak chodí na osciloskopu, slyšel jsem jak hraje.
DPAčko-třeba 220-bych s čistým svědomím doporučil, před něj nějaký preamp, kterých vyšla spousta, stačí pohledat. Můžeš zvolit nějaké zapojení třeba s ECC83 na vstupu, zbytek s křemíkem. Zkoušel jsem hrát na takové kombinace, zvuk byl velmi pěkný.
Víc o DPA Ti snad poradí sám konstruktér, v diskuzích jej najdeš pod nickem "kazzatel".
- half-life2
- Kontaktovat uživatele:
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
half-life2 píše:jo poznam aj na akych forach ho najst dpa1000 mam dostavanu ale to je na gitaru moc silne... ale tak pre zatial sa bude dat ecc803 cize sa mi zda ze je to presne to iste ako ecc83 len je tam cosi inac...jo ten preamp s elkami by bol fajn .nasiel som schemu s 3ecc a 2xel34 http://mhuss.com/MyJCM/index.html
rozdiel medzi ECC83 a 803 je po elektrickej stranke ziadny, akurat 803 je otresuvzdorna a dlhozivotnostni.
- half-life2
- Kontaktovat uživatele:
- half-life2
- Kontaktovat uživatele:
Edit: Najlepsie ked vyskusas sam v obchode kde maju obidve znacky.
Ale nezabudni, ze pokial budes chciet aby ten Tvoj homemade hral ako ten firemny, tak musis pouzit rovnake vystupne trafo a to asi nezozenies pod 2,5k.
Jestli budeš mít koncový stupeň s integráčem, tranzistory nebo elektronkový to už je na tobě. Všechno má své + i - a na všechno se dá hrát - a dobře. Preamp doporučuji elektronkový. Se dvěma ECC83 uděláš mnoho parády. Kdyby se ti chtělo, doporučuji udělat koncový stupeň ve třídě A, s jednou EL84 nebo EL34. Výkon bude na dlouhou dobu bohatě stačit. Výstupní trafo pro toto zapojení se dá sehnat ze starého rádia nebo televize. Síťové kup nové, nebo nechej vyrobit u profesionálů.
Doporučuji ti důkladně prostudovat www.ax84.com , je to tam perfektně zpracované a zapojení jsou odzkoušená. Mnohá z nich i mnou osobně. Výhoda je, že tam máš schema, layout, seznam součástek, rozložení na chassis apod.
Přeji hodně zdaru.
Jo na to bych zapomněl. Tím reprákem jsem začal také proto, že musíš počítat tak cca. 2.000,- až 3.000,- Kč na repro. Od toho potom pokračuj k nákladům za zesilovač.