Bezpečnost použití olověných akumulátorů v bytě
Moderátor: Moderátoři
-
betr
Bezpečnost použití olověných akumulátorů v bytě
-
betr
- kevin_mitnick
-
Stan3
Podívej se např. u www.gme.cz na bezúdržbové aku,našel jsem tam grafy vybíjení a nabíjení.
-
betr
-
betr
Tohle ja zajímavá informace,to jsem nevěděl.Zajímalo by mne jak se liší vnitřní odpor gelovky v porovnání s klasickou baterií. Jde totiž o to jestli je vůbec možné v praxi to napětí na baterii při nabíjení překonat.Myslím při bežných nabíjecích proudech pro daný typ.Stan3 píše:Olověný aku začíná "plynovat" při napětí cca 14,4V. U bezúdržbového aku musí být max.napětí při nabíjení 13,6V až 13,8V,takže nedochází k vývynu plynů. Pokud bys nabíjel tento typ běžnou nabíječkou,tak může explodovat, znýmí to udělal v dílně(pořádná rána) a za 2 měsíce měl většinu nářadí samou rez.
Podívej se např. u www.gme.cz na bezúdržbové aku,našel jsem tam grafy vybíjení a nabíjení.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
A kutilmile - nelituju tě
betr píše:Na kolik bych to měl vybíjet?
Jak padne bez zátěže pod 12, je to známka, že má dost - i 11,9V už signalizuje potřebu nabíjet. Pod zátěží bych u gelovky nechodil pod 11V. Jen tak ji udržíš "v kondici". A co nejdřív po odčerpání i jen části náboje dobít. Olovo nemá paměťový efekt, naopak - "pamatuje si" všecky ústrky a ponechání bez dobití, kterým bylo podrobeno a o to dřív odejde do věčných lovišť...
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
betr píše:No já mám koupenou nabíječku, který to nabije asi na 14.5V, pak se nabíjení vypne, klesne napětí a znova. Jednou se mi podařilo aku asi na 2s zkratovat, ale přežil, tak to snad nic neudělá.
Jestli tímhle dlouhodobě dobíjíš gelový akumulátor, tak ho systematicky po troškách likviduješ. Vraž tam jednu klasickou křemíkovou diodu, ta uřízne cca 0,7V a máš to v suchu.