Spínaný zdroj pulzuje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
luccas
Kontaktovat uživatele:

Spínaný zdroj pulzuje

#1 Příspěvek od luccas »

Ahoj, mám problémek. Mám spínaný zdroj PAG024F http://www1.cwt.com.tw/english/2_produc ... php?ID=297

Jede dobře ale! :-) po připojení zátěže začne pulzovat cca. 2-3x za sekund. Takže je nepoužitelný. Rozebral jsem jej, vyměnil kondenzátory a nic. Vše vypadá ok. Tak sem zapnul osciloskop. A viděl jsem ty pulzy. Sledoval jsem je trochu. Před trafem a za výstupním trafem. Před to vypadá OK. Za už je to to co jsem psal. Takže nevím. :-( Co může být v takovémto zdroji vadného? Spínané zdroje neznám takže já nevím. Díky za rady
proel64
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od proel64 »

A aku zataz tam pripajas?
luccas
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od luccas »

proel64 píše:A aku zataz tam pripajas?

Třeba tu ke které to bylo určeno. Satelitní přijímač. I žárovku 12V 21W jsem zkusil připojit a taky to pulzovalo. nula impulz nula impulz ... .
jandu

#4 Příspěvek od jandu »

luccas píše:Ahoj, mám problémek. ........Jede dobře ale! :-) ....

Asi nejde dobre. Dobre by šiel, ak by nepulzoval.

Ale k veci - použiť ako záťaž žiarovku nie je dobrý nápad. Žiarovka pri studenom vlákne prdstavuje vätšiu záťaž, ako pri teplom vlákne. Na skúšku použij primeraný rezistor - tak dostaneš zodpovedajúci výsledok.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Devo70

#5 Příspěvek od Devo70 »

Pulzuje, lebo ho preťažuješ! Namiesto žiarovky pripoj odpor, uvidíš že pôjde.
luccas
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od luccas »

Devo70 píše:Pulzuje, lebo ho preťažuješ! Namiesto žiarovky pripoj odpor, uvidíš že pôjde.

Ale kčemu mi bude když i při normální zátěži, kterou představuje ten satelit to dělá to samé. To znamená, že tak je fakt někde probém a nenapadá mě v čem. :-(
jandu

#7 Příspěvek od jandu »

Tak predsa nejde dobre!!!!!
Ak je v "ochrannej" lehote, reklamovať. Ak nie, dať niekomu znalému v oblasti pulzných zdrojov, prípadne na náhradné diely, ak je oprava nerentabilná.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
luccas
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od luccas »

jandu píše:Tak predsa nejde dobre!!!!!
Ak je v "ochrannej" lehote, reklamovať. Ak nie, dať niekomu znalému v oblasti pulzných zdrojov, prípadne na náhradné diely, ak je oprava nerentabilná.

Jen jsem reagoval na Devo70, že když dám místo té žárovky odpor tak půjde. Ten zdroj by měl jít i tak. Proto sem se ptal jestli někdo nemůže vědět v čem by mohla být chyba, že bez zátěže jede v pohodě ale se zátěží už dává jen slabé pulzy. mno
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Co je tam za řídící obvod?
luccas
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od luccas »

Artaban001 píše:Co je tam za řídící obvod?

Jestli tam nějaký je tak to bude SMD zespodu a tam je napsáno pokud dobře vidím 848C12 . Má 6 pinů.

Další je tam výkoňák FQPF 2N60C a malá tranzistor TL431 pak krom optočlenu PC817 a diod tam není nic polovodičového.
zouzel1

#11 Příspěvek od zouzel1 »

Co to znamená, jede dobře? Bez zátěže? Zkusil bych postupně zvyšovat zatížení a skopem měřit, co se děje na výstupu...žoužel
jandu

#12 Příspěvek od jandu »

Ale je predsa rozdiel záťaž statická ohmická a záťaž dynamická. Žiarovka ako záťaž pre spínané zdroje nie je vhodná. Príčinu už som písal v predošlej odpovedi. Spínané zdroje majú /v drvivej vätšine/ ochranu pred preťažením, na čo je studené vlákno žiarovky "ideálny" prípad. Preto ti zdoj ide asi do preťaženia, potom znova skúša nabehnúť a tak dookola. SKús to s rezistorom, to je jedine zodpovedajúce skúšobné zaťaženie. A to beriem do úvahy aj prípadnú kapacitnú záťaž, ktorá síce v prvom momente môže spôsobiť zareagovanie ochrany, ale následne už sa prejavuje menej až vôbec.
zouzel1

#13 Příspěvek od zouzel1 »

jandu píše:Ale je predsa rozdiel záťaž statická ohmická a záťaž dynamická. Žiarovka ako záťaž pre spínané zdroje nie je vhodná. Príčinu už som písal v predošlej odpovedi. Spínané zdroje majú /v drvivej vätšine/ ochranu pred preťažením, na čo je studené vlákno žiarovky "ideálny" prípad. Preto ti zdoj ide asi do preťaženia, potom znova skúša nabehnúť a tak dookola. SKús to s rezistorom, to je jedine zodpovedajúce skúšobné zaťaženie. A to beriem do úvahy aj prípadnú kapacitnú záťaž, ktorá síce v prvom momente môže spôsobiť zareagovanie ochrany, ale následne už sa prejavuje menej až vôbec.

Myslím si, že máš pravdu jen částečně. Většinou mají pulzní zdroje náběh ošetřený měkkým startem, což by i pro zatížení žárovkou mělo stačit... žoužel
jandu

#14 Příspěvek od jandu »

Tento spôsob štartu majú zväčša zdroje na vyšší výkon. A ani pri nich to celkom nefunguje. Skúšal som opravené zdroje pre PC so žiarovkovou záťažou. Skutočnosť je taká, že pri "nominálnej" záťaži žiarovkami zdroj neštartoval, ale pri odporovej áno. Záleží samozrejme na parametroch/nastavení/ obvodu.

Ak autor píše, že pri regulárnej záťaži to funguje správne, nechápem, prečo to pokúša žiarovku. Alebo nie je pravda, že funguje správne?!
stepa
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od stepa »

luccas píše:Jestli tam nějaký je tak to bude SMD zespodu a tam je napsáno pokud dobře vidím 848C12 . Má 6 pinů.

Jses si jisty, ze vidis dobre?
luccas píše:malá tranzistor TL431

Jo, kdyby! Je to parametricky stabilizator.

Podivej se na to poradne...neco to musi ridit.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“