Pomoc s trafem

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
edison255

Pomoc s trafem

#1 Příspěvek od edison255 »

Ahoj někde doma jsem našel toto trafo viz obrázek z běžného obhlédnutí jsem zjistil že má asi 2 sekundární vinutí protože má 6 drátů 2 červené, 2 černé (ty jsou nejsilnější z toho soudím že to bude asi primár ) a 2 hnědé na trafu není napsané nic čemu bych rozuměl je tam napsané jenom

NT 400-N
0413.00-33.008v a asi značka(UNITRA ZATRA),
Prosím ty zkušené aby mi pomohli identifikovat co to je asi za trafo
makino

#2 Příspěvek od makino »

Tak to zrovna tie najsilnejšie nebude primárne vinutie, ale daj sem foto tak by sa ti dalo pomôcť , podľa nejakých neurčitých čísiel a farby vodičov ti určí trafo len jasnovidec. :coolglema:,ale pravdepodobne tie dva hnedé vodiče sú primár a tie ostatné sekundár. Odmeraj odpory vinutí - primárne vinutie by malo mať oveľa väčší odpor ( okolo 1k) ako sekundár ( desiatky ohm).
edison255

#3 Příspěvek od edison255 »

Promin ale kdyz chci nahrát obrázek jpg velikost 190kb tam mi to nejde az potom co dám enter tam mi to ukáže Nebyl zvolen typ odeslání!
Hledal jsem tuto frázi na foru ale nenašel co tím vždy mi to šlo :roll:
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Zkomprimuj to pod 100k a půjde to - to nám tady zavedli od poskytovatele hostingu, že se omezuje vkládaná příloha jen na 100kB a nebo těsně nad.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Zmije

#5 Příspěvek od Zmije »

Tak to je od nich docela hloupé, většinou se kpacita serverů a tím pádem i maximální velikost stránek zvětšuje, možná je na čase se podívat po nějakém lepším hostingu.
edison255

#6 Příspěvek od edison255 »

tak tady jsou ty fotky
makino

#7 Příspěvek od makino »

čierne určite sekundár , ostatné odmerať ohmmetrom
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Zmije píše:Tak to je od nich docela hloupé, většinou se kpacita serverů a tím pádem i maximální velikost stránek zvětšuje, možná je na čase se podívat po nějakém lepším hostingu.

Stačí pořádně číst - už se tady o tom přechodu jinam debatuje asi tak od jara - kvůli blbému hostingu nejde půlka uploadu stáhnout, protože poskytovatel uvalil omezení na velikost stahovaného souboru - takže se Ti to blokne a nestáhneš nic a další ohavnosti - jenže za hosting platí Alovka ze své kapsy a zatím se nedospělo k řešení problému přispívat/nepřispívat na provoz - a hlavně k odpovědím na otázky KOLIK PŘISPÍVAT? a KDO TO BUDE HLÍDAT/KONTROLOVAT? Takže zatím pořád ticho po pěšině...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
edison255

#9 Příspěvek od edison255 »

Promin ale v tomto oboru nejsem příliš zdatný mohl bys mi říct jak to mám proměřit tím ohmetrem?To jako že přiložím hroty ohmetru postupně na hnědé a na červené ?
jardajar

#10 Příspěvek od jardajar »

Jo přikládej normální ss ohmetr na jednotlivá vinutí, podle odporu a průřezu drátu se dá lehce odhadnout primár a sekundár. Jestli je to snižovací trafo, primár bude mít odpor v desítkách ohmů a sekundár v jednotkách...
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

Hele, máš doma trafopájku? - Jestli ano, tak vymontuj očko a namísto něj připoj nějaký sekundární vinutí. Zapni trafopájku a voltmetrem poměř všechna vinutí. Tam, kde budeš mít nejvyšší hodnotu, máš primár a klidně přitom změř i napětí na tý trafopájce. Pak by jsi to mohl jednoduchou matematikou určit i ostatní velikosti. Pak ten nalezenej primár připoj na 230V (trafopájku jsi mezitím už uklidil) a poměř ty napětí znova. Nech to trafo chvíli běžet a pokud nazasmrádne, po půl hodině ho vypni a ošahej vinutí. Pokud je studený, máš vyhráno..
img_rbk

#12 Příspěvek od img_rbk »

Mne tam nieco nahovara, ze primar moze byt aj na 400VAC 8O 8O
jasin

#13 Příspěvek od jasin »

Jestli je primár na 400V, tak stejně nic nebrání používat to trafo na 230V, pokud ho zrovna na 400 nepořebuješ.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
mtajovsky

#14 Příspěvek od mtajovsky »

Správná metoda u neznámého trafa je následující:

1- podle nějakých indícií určit, že trafo je síťové a na 50 Hz. Taky to může být vojenský inkurant na 400 Hz, což ale v tomto případě nebude. Určení, že trafo je původně síťové je důležité z hlediska bezpečnosti. Vyloučit, že trafo je navržené do nějakého nestandardního režimu, třeba jako součást ferrorezonančního stabilizátoru a podobně.
2- Ohmetrem identifikovat vinutí. Vyloučit zkraty na jádro a případné stínění. Podle průřezu sloupku určit přibližně počet závitů/1V.
3- do volné mezery mezi vinutím a jádrem namotat určitý počet závitů
4- do tohoto vinutí připojit střídavé napětí které odpovídá asi polovičnímu napětí /1V - pro jistotou nepřesycování. Pozor, na ostatních vinutích již může být vysoké napětí!
5- po odměření napětí na ostatních vinutích určíme jejich počty závitů
6- z údaje napětí/1V (krok 2) určit jmenovitá napětí pro vinutí, která se budou přibližovat již skutečným
7- podle napětí pak určit které vinutí je primár
8- ověřit, ža námi určený primár, je skutečný primár - podle izolačních vrstev, jsou-li vidět
9- Megmetem aspoň na 500V (více je lépe, 4kV je normované zkušební napětí) ověřit elektrickou pevnost primáru proti jádru a proti sekundárním vinutím.
10- trafo zapojit na regulák přes pojistku a ampérmetr a postupně zvyšovat napětí na primáru.
11- sledovat odběr naprázdno, který by se měl pohybovat asi v rozmezí 10 - 100 mA podle velikosti u traf běžných pro stolní přístroje.
12 - nechat trafo pod jmenovitým napětím nejméně 1/2 hodiny a sledovat jeho ohřev, zejména ohřev jádra.
jandu

#15 Příspěvek od jandu »

Polské trafá Unitra-Zatra majú toto značenie:
TG- wskazuje na transformator głośnikowy
TWOP-wskazuje na transformator wyjściowy odchylania pionowego
TVL-transformator wyjściowy linii (odchylania poziomego)
TS-transformator sieciowy

Trafo NT /tam hľadali NT 650-N/ sami poliaci na svojom elektrofórume nepoznajú, čo je zač. Takže iba skúšať.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic5 ... ml#2903288
trafá sieťové-
http://www.eres.alpha.pl/elektronika/re ... icle_id=27
rôzne-
http://szukaj.elektroda.pl/tag,zatra%20unitra.html
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“