K7T266 PRO-R zamrzá, vypálený jeden DIMM slot a dioda SS 12

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Andy22

K7T266 PRO-R zamrzá, vypálený jeden DIMM slot a dioda SS 12

#1 Příspěvek od Andy22 »

Zdravím,
mám starší počítač s touhle deskou http://www.motherboard.cz/mb/msi/K7T266PRO-R.htm a po špatném vložení paměťového modulu je první slot vypálený a odpálená jedna Schottkyho dioda SS 12 přímo pod sloty. Nic jiného jsem nezjistil a počítač dál roky fungoval. Teď se ale objevilo časté zamrzání, což jsem připisoval systému. Přeinstalování nepomohlo, dokonce to zamrzalo i při samotné instalaci. Tak jsem se vrhnul do biosu a zjistil jsem, že když snížím frekvence a podtaktuji procesor, tak se PC stane stabilnější a dá se na něm pracovat. Může mít vypálená dioda vliv - pomohlo by ji nahradit novou a nebo mám hledat jinde? Napadá mě ještě zdroj +5V je někde na 4.6V, žeby pomalu odcházel??
Díky za rady
Andy22
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Taky vyschlé elyty... ?
Andy22

#3 Příspěvek od Andy22 »

Předpokládám, že myslíš ve zdroji, takže asi pořídit celý nový nebo má je cenu vyměňovat?
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Diodu vymenit, opalene kontakty oskrabat a narovnat. Dost sa divim, ze to funguje, ta dioda sa vacsinou prerusi a nejde napajanie pamate (niekedy to byva spojene aj s napajanim chipsetu).

Zmerat napatie zdroja merakom, ked je naozaj take nizke, tak chod po zdroji.
Andy22

#5 Příspěvek od Andy22 »

Tak já tu diodu zase moc nezkoumal, jestli je funkční. Je ohořelá a odskočená od desky, ale možná i s plošným spojem, takže třeba i funguje. Originál dioda SS 12 (20V) se bude asi těžko shánět, protože jsem ji v nabídkách e-shopů neviděl. Můžu ji nahradit SS 14 (40V) nebo SS 16 (60V)??
Zdroj má většinu hodnot vpořádku, jen těch +5V kolísá od těch 4,6V k 4,8V a +3,3V je na 3V. Zkusím ho vyměnit za jiný a uvidím
Andy22

#6 Příspěvek od Andy22 »

Tak jsem vyměnil 350W zdroj za starej 250W a počítač opět šlape. Možná se na tom zdroji podepsala neschopnost energetiků opravit problém na síti, když nám tu třeba i 20 x během dne nešla elektrika. Taky jsem kvůli tomu musel kupovat novou baterku do záložního zdroje, protože byla prasklá a vyteklá. Dá se ten starej zdroj ještě zachránit výměnou těch kondíků nebo to nemá smysl?
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Tu bateriu si musel kupovat preto, ze ju ta UPS prebija. Za normalnych okolnosti nemoze prasknut. Mne sa v APC par baterii po case nafuklo. Potom som to zmeral a prebija to, nemalo by tam byt viac ako 13,8V.

Ak sa si s tym chce hrat, tak skus tie elyty vymenit. Ak je v primare pomocneho zdroja maly elyt, tak ten vymen tiez.
Andy22

#8 Příspěvek od Andy22 »

A jak jsi to přebíjení baterie v UPS řešil? Asi tam není nějaký trimr, že by se to s tím dalo nastavovat? Teď se mi to nechce rozdělávat, ale možná někdy bych na to mrknul. Jinak všem díky za rady. :wink:
Andy22
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Pisal som tu o tom, lahko to najdes (je to APC Smart-UPS v/s 650). Najprv si zmeraj, na ake napatie ti to nabija.
Andy22

#10 Příspěvek od Andy22 »

No já mám jen obyčejný TRUST, takže to nebude žádná sláva, ale původní baterka vydržela 5-6 let. Až bude víc času, tak to možná proměřím, ale zatím není. A baterka taky nebyla moc drahá, CSB 12V 7,2Ah vyšla na 307,- CZK, takže pokud to bude zase aspoň na 5 let, tak není co řešit :-)
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Tak potom to neries. Mne odchadzali tak po dvoch rokoch.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“