spinani obvodu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brzda

spinani obvodu

#1 Příspěvek od Brzda »

Cao, mam tu mensi problem a nvm jak na nej. Mam el.obvod a chtel bych ho spinat pomoci mikrospinace. Sel by udelat nejakej jednoduchej spinaci obvod pro ten hlavni s vyuzitim mikrospinace? Predstavoval bych si to tak, ze: zmacknu mikrospinac, hl.obvod se zapne, pak zmacknu mikrospinac znovu a hl. obvod se vypne. Nemate nekdo nejakej jednoduche schematko, navod, nebo radu? Napajeno to bude z 5V. Dik
drotik

#2 Příspěvek od drotik »

jandu

#3 Příspěvek od jandu »

Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Brzda

#4 Příspěvek od Brzda »

Tak sem nejak zkousel zapojeni co tam postoval stepa, to jest pomoci 74hc74, a nejak mi to nefacha jak by melo :-), pri zmacknuti spinace se mi obvod sepne, ale pri znovu zmacknuti, uz se nevypne. Kde delam chybu?
Obrázek
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Ragnol »

Taky záleží kolik to zařízení odebírá. Budeš tam muset mít nějakej spínací prvek. krmit to z hradla půjde jen težko.
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Brzda píše:Tak sem nejak zkousel zapojeni co tam postoval stepa, to jest pomoci 74hc74, a nejak mi to nefacha jak by melo :-), pri zmacknuti spinace se mi obvod sepne, ale pri znovu zmacknuti, uz se nevypne. Kde delam chybu?

Chyba je v tom zapojení. Aby to přepínalo mezi stavy zap/vyp, musí jít na vstup D (2) výstup /Q (6), nikoliv napájecí napětí. A aby po zapnutí napájení byl obvod ve stavu vyp se pak dá zajistit RC článkem na vstupu CLR. Nicméně reálné tlačítko zakmitává, takže to takhle jednoduše fungovat nebude, je potřeba použít přepínač (mikro) a z druhé poloviny 74HC74 udělat RS KO na ošetření zákmitů. Je to tu na titulní straně Bastlírny:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... =0&thold=0
Brzda

#7 Příspěvek od Brzda »

tak to uz asi bude jednodussi resit tuhle zalezitost pres invertor 4069, jako je to reseno zde:
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... 69_150.png
breta1

#8 Příspěvek od breta1 »

Když už jsme u 7474, napadlo mě udělat obvod vyp-zap s jedním tlačítkem podle obrázku. Mělo by to fungovat takto - pokud zvolíme časovou konstantu C3R3 a C2R4 např 100ms (nepředpokládám, že by byl požadavek na rychlejší spínání tlačítkem SW), pak v okamžiku každého překlopení U1 se přes tyto součtové derivační členy, které nevnáší zpoždění, objeví na CLK tento kladný 100ms impulz, během něhož v důsledku případných zákmitů SW1 (které určitě nepřesáhnou 100ms) nemůže 7474 změnit svůj stav, takže problém zákmitů kontaktů by byl vyřešen. Zatím jsem takové zapojení nikde neviděl, stálo by to za vyzkoušení (až bude čas).
Pozn. R2<<R5
Přílohy
vyp-zap.PNG
(2.91 KiB) Staženo 115 x
Naposledy upravil(a) breta1 dne 17 pro 2008, 13:21, celkem upraveno 1 x.
Brzda

#9 Příspěvek od Brzda »

breta1 píše:Když už jsme u 7474, napadlo mě udělat obvod vyp-zap s jedním tlačítkem podle obrázku. Mělo by to fungovat takto - pokud zvolíme časovou konstantu C3R3 a C2R4 např 100ms (nepředpokládám, že by byl požadavek na rychlejší spínání tlačítkem SW), pak v okamžiku každého překlopení U1 se přes tyto součtové derivační členy, které nevnáší zpoždění, objeví na CLK tento kladný 100ms impulz, během něhož v důsledku případných zákmitů SW1 (které určitě nepřesáhnou 100ms) nemůže 7474 změnit svůj stav, takže problém zákmitů kontaktů by byl vyřešen. Zatím jsem takové zapojení nikde neviděl, stálo by to za vyzkoušení (až bude čas).

Treba by to mohl nekdo zkusit hodit do multisimu :-)
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

to Brzda: k tomu prvnimu zapojeni se vubec nehlasim, pouze jsem prekresloval, co tam napsal bubo10.

Za tim druhym zapojenim vyexportovanym z eaglu si stojim, pouzivam ho v nekolika vecech a chodi to dobre. Problemy jsou pri privedeni napajeciho napeti, samovolne se to seplo. Problem resi kond mezi spinaci kontakty(tlacitko) RE+ a RE-. Tady to je i s ovladanim rele, aby to davalo smysl(je to vytrzene z jedne moji konstrukce):
Přílohy
4069.png
(4.88 KiB) Staženo 139 x
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

breta1 píše:Když už jsme u 7474, napadlo mě udělat obvod vyp-zap s jedním tlačítkem podle obrázku. Mělo by to fungovat takto - pokud zvolíme časovou konstantu C3R3 a C2R4 např 100ms (nepředpokládám, že by byl požadavek na rychlejší spínání tlačítkem SW), pak v okamžiku každého překlopení U1 se přes tyto součtové derivační členy, které nevnáší zpoždění, objeví na CLK tento kladný 100ms impulz, během něhož v důsledku případných zákmitů SW1 (které určitě nepřesáhnou 100ms) nemůže 7474 změnit svůj stav, takže problém zákmitů kontaktů by byl vyřešen. Zatím jsem takové zapojení nikde neviděl, stálo by to za vyzkoušení (až bude čas).
Pozn. R2<<R5

A jak to ošetřuje zákmity při rozpínání tlačítka? Při něm by ke změně stavu KO dojít nemělo a ten přibastlenec tedy není funkční.
Nechápu co se tu pořád vymýšlí. 74HC74 obsahuje dva KO, když se ten druhý (jinak nevyužitý) použije jako RS tak není potřeba žádný další integráč s invertorama nebo cokoliv jiného. A hlavně je to spolehlivé a nek*rví to kontakty toho mikrospínače vybíjením kondenzátoru.
breta1

#12 Příspěvek od breta1 »

Andrea píše:
Pozn. R2<<R5

A jak to ošetřuje zákmity při rozpínání tlačítka? Při něm by ke změně stavu KO dojít nemělo a ten přibastlenec tedy není funkční.
Nechápu co se tu pořád vymýšlí. 74HC74 obsahuje dva KO, když se ten druhý (jinak nevyužitý) použije jako RS tak není potřeba žádný další integráč s invertorama nebo cokoliv jiného. A hlavně je to spolehlivé a nek*rví to kontakty toho mikrospínače vybíjením kondenzátoru.

Zákmity při sepnutí i rozepnutí jsou ošetřeny časovou konstantou, ta může být nastavena třeba 1s, pokud někdo nebude držet tlačítko déle.
Nechceš se prosím podělit o tvoje řešení s využitím druhé poloviny 7474?
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

breta1 píše:Zákmity při sepnutí i rozepnutí jsou ošetřeny časovou konstantou, ta může být nastavena třeba 1s, pokud někdo nebude držet tlačítko déle.

Ale jak jsou ošetřeny zákmity při rozepnutí tlačítka, když při něm nedochází ke změně stavu KO???

S druhou půlkou 7474 to vypadá takhle:
Přílohy
zapvyp.gif
(19.5 KiB) Staženo 218 x
breta1

#14 Příspěvek od breta1 »

Andrea píše:
breta1 píše:Zákmity při sepnutí i rozepnutí jsou ošetřeny časovou konstantou, ta může být nastavena třeba 1s, pokud někdo nebude držet tlačítko déle.

Ale jak jsou ošetřeny zákmity při rozepnutí tlačítka, když při něm nedochází ke změně stavu KO???

S druhou půlkou 7474 to vypadá takhle:

Asi jsem natvrdlý, ale já tvé námitce nerozumím. Když tlačítko sepnu a KO změní stav, mohu si od té doby po dobu 1s cvakat s vypínačem jak chci a stav se nezmění (na CLK je jednička), takže po tuto dobu jsou ošetřeny odskoky SW pro sepnutí i rozepnutí. Do 1s mě to přestane bavit a je to nachystáno na další sepnutí.
To tvoje zapojení problém neřeší, nepracuje s tlačítkem, ale přepínačem, to je rozdíl a to tu neřešíme.
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

breta1 píše:To tvoje zapojení problém neřeší, nepracuje s tlačítkem, ale přepínačem, to je rozdíl a to tu neřešíme.

Brzda psal o mikrospínači, proč by nemohl být s přepínacím kontaktem?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“