signál PG u zdroje

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

signál PG u zdroje

#1 Příspěvek od sr71 »

opravoval jsem PC zdroj, kde byl vyhořelý primár - to jsem úspěšně opravil, ale při testu zdroje jsem zjistil, že na výstupu není signál PG /+5V (ten by se teoreticky měl překlopit z log0 na log1 po naběhnutí zdroje s určitým zpožděním v řádu stovek ms), bez schématu se mě nechtělo bádat po příčině tak jsem připojil výstup PG přes odpor 10R natvrdo na +5V, zdroj jsem testnul v PC a vše funguje normálně, může mít toto řešení nějaký nepříznivý vliv na funkci PC??
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Je to nouzové řešení, ale funguje, i když netvrdím že vždy. Dokonce jsem opravoval zdroje, ve kterých to takto bylo už z výroby zapojeno!! Dokonce existovaly zdroje (HP), ve kterých se vůbec signál PG neobjevil, ale PC fungovalo - to mi nešlo na rozum, tak jsem po tom pátral a zjistil jsem že výstupem PG ve zdroji byl otevřený kolektor NPN tranzistoru, takže až připojením na základní desku se kolektor přes odpor až na desce připojil na +5V a ten signál PG se objevil. Jo, není PG jako PG.
vrky

#3 Příspěvek od vrky »

Skromný (možná blbý) dotaz: Co je to PG signál a k čemu slouží? Děkuji...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Power Good - zdroj bezi a vsechny napeti jsou v poradku. Nevim ovsem jestli to hlida opravdu vsechny napeti, nebo jen hlavni. Spis ty hlavni.
Andrea

#5 Příspěvek od Andrea »

vrky píše:Skromný (možná blbý) dotaz: Co je to PG signál a k čemu slouží? Děkuji...

Signál PG (Power Good) říká základní desce, že všechna napájecí napětí jsou přítomna a v toleranci. Na starších deskách byl připojen (společně s tlačítkem) na RESET procesoru.
Pepa87
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Pepa87 »

breta1 píše:...není PG jako PG.

na některých hodně starých deskách jsem viděl, že pin na PG nebyl vůbec nikam připojený
a někde jsem četl, že signál PG vysílá deska do zdroje, tak teď nevím jak to je
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

PG je vzdy signal zo zdroja. Doska ho moze, ale nemusi pouzit.
sr71

#8 Příspěvek od sr71 »

Teď jsem dával do kupy zdroj s řídícím IO PS224U. Chyběl signál PG, zkusil jsem tedy výše popsané - propojit výstup PG natvrdo přes odpor na + 5V, ale deska nenabíhala (odzkoušeno rozmezí odporů 10R - 1K). Tak jsem tam zkusil dát RC článek 100R +1500uF aby bylo PG zpožděno (vychází to takhle na cca 150ms) a s tím ta deska funguje.
To ovšem neznamená, že jiná deska by třeba nefungovala jen s tím odporem. A zatížitelnost toho PG asi taky nebude nijak velká, protože v originál zapojeních je spojen s +5V přes třeba až 4k7 s tím že nějaký obvod ho "zkratuje" na zem, když je třeba.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“