Potrebuji poradit. PO oprave tohoto monitoru ( prorazeny rozkladovy tranzistor BU2527, nahrazen BU2522; přerušený budič tohoto tranzistoru, pak jeste nejaka zenerka v tomto obvodu, nakonec vymena VN trafa) se mi po zahrati ztraci prava cast obrazu - jakoby se deformoval smerem ke stredu. Po vychladnuti vse zase na 5min OK. Diky za napady.
Martin
Jak se ztrácí, tmavne, světlá? Mohlo by jít o špatné zhášení zp. běhů hor. Jak se deformuje, trochu blíž tu závadu popiš.Nehřeje se příliš to BU? Napiš jaký BU2527 tam byl i s písmeny za číslem. Typ BU2527A... je bez diody, typ BU2527D... je s diodou, také se liší pouzdrem. Totéž platí i pro BU2522. Je du báze BU elyt? Bývá vyschlý.
Obraz se zprava deformuje (svisla linie) a horizontálne se smrstuje a ustupuje smerem ke stredu. Druha strana bezezmeny. Bu je ve schematu 2527AF nebo AW - velkej plastak bez diody. Zamenil jsem ho za 2522 taky velkej plastak bez diody( spinaci casy jsou stejny, akorat 2522 je amperove trosku slabsi). Elyt tam neni, jen u budice tohoto BU je keramika. Celej chladic, kterej nese Bu + nejaky diody je rozhycovanej az hruza....
To, že se to moc hřeje je špatný. Chyba bude buď v příliš velkém odběru na sekundáru VN trafa anebo spíš ve špatném průběhu budících impulzů. Z kolektoru BU proti zemi by měl být C asi 10-20nF/1500V, není bez kapacity? Jestli máš schema, tak mi ho pošli, zkusím popřemýšlet.
Schema sem dal do uploadu Schema/PC/schematech_Sampo_KM 712. Zadny vyschly elyt nebo svitek bez kapacity jsem nenasel... Jinak z prvu byla prorazena ZD719, nevim proc... Martin