Ovládání světla ze dvou míst.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pavel16

Ovládání světla ze dvou míst.

#1 Příspěvek od pavel16 »

Popíšu problém:Mám vypínač v rámu dveří-nejde tam dát schodišťák a potřebuju ovládat světlo ještě dálkou-relé.Jak to udělat , aby se to navzájem přepínalo , když mám na jedné staně jen vypínač?
tomas001

#2 Příspěvek od tomas001 »

Zkus to popsat přesněji. Je to tak, že na jedné straně máš přepínač, na druhé pouze spínač a chceš, aby o fungovalo jako schodišťák, s tím, že absenci přepínače na jedné straně budeš řešit nějakou elektronikou?
pavel16

#3 Příspěvek od pavel16 »

V těch futrech mám jen vypínač a u něj by bylo relé-třeba přepínací,které by ovládala dálka.
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od brtnik »

toto se dnes řeší pomocí impulzního relé (např. tady, je tam i dokumentace ale dodávají to dnes všichni výrobci přístrojů: http://www.oez.cz/index.asp?thema=4892 ). Relé se ovládá tlačítky (teoreticky nekonečně mnoha, minimálně jedním), každý další stisk mění stav zapnuto - vypnuto -zapnuto... Stačí dva vodiče a jako futrový spínač se dá tlačítko sehnat. Přijímač dálkového ovládání může svým výstupem tvořit jedno tlačítko v tomto systému.
pavel16

#5 Příspěvek od pavel16 »

To relé bych asi do těch futer nedostal a pak ta cena.
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od brtnik »

normálně se dává do rozváděče... V podobných případech ho dávám do svítidla nebo světelné krabice a holé (bez pouzdra na DIN lištu).
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

To relé samozřejmě nepatří do futer, tam patří tlačítko. Jedním stiskem zapneš, druhým vypneš.
Impulsní relé musíš stejně umístit jinam, zato k němu můžeš připojit teoreticky nekonečně mnoho paralelně spojených tlačítek. Příklad zapojení je například tady: http://elektrika.cz/data/clanky/schrack ... lq600/view .

Nebo můžeš použít tohle http://www.e-light.cz/svitidla/5488/ - přijímač se vejde do normální hluboké instalační krabice, vysílačů můžeš použít víc. Tlačítka můžeš přilepit na panel, skleněnou mezistěnu, na nohu stolu, kam je libo. A díru ve futrech zaslepíš.
pavel16

#8 Příspěvek od pavel16 »

Jednu dálku už mám a na ten vypínač na futrech jsme zvyklí.
pavel16

#9 Příspěvek od pavel16 »

Tak jsem koumal a dám tam dvě přepínací relé do kříže a jedno budu ovládat tím vypínačem a druhé dálkou , akorát tam budu muset přivést nulák. Mám nějak odrušit kontakty těch relé?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“