je jednoduchy zdroj na napajeni autozes.+start zdroj...Jde mi o to ze na konci zdroje bude napeti nee 13V ale mnohem vetsi nebot ho filtracni C zvednou!? Nebo je to jinak?? Po filtraci tam bude napeti cca.23V a to muze poskodit elektroinstalaci v autech ci se pletu???
je jednoduchy zdroj na napajeni autozes.+start zdroj...Jde mi o to ze na konci zdroje bude napeti nee 13V ale mnohem vetsi nebot ho filtracni C zvednou!? Nebo je to jinak?? Po filtraci tam bude napeti cca.23V a to muze poskodit elektroinstalaci v autech ci se pletu???
Diky za osvetleni...
Vzhledem k tomu, že se ten sekundár musí převinout, tak si tam namotáš závitů kolik potřebuješ. V článku se píše o 12.6V při malém zatížení, předpokládám že za usměrňovačem, když je to pro zesilovač z auta. Nevím jak jsi přišel na těch 23V, kdyby na trafu bylo 13Vst(ef), tak za usměrňovačem bude tak 16-17V při malém zatížení.
Diky za osvetleni...
Vzhledem k tomu, že se ten sekundár musí převinout, tak si tam namotáš závitů kolik potřebuješ. V článku se píše o 12.6V při malém zatížení, předpokládám že za usměrňovačem, když je to pro zesilovač z auta. Nevím jak jsi přišel na těch 23V, kdyby na trafu bylo 13Vst(ef), tak za usměrňovačem bude tak 16-17V při malém zatížení.
OK..diky mel jsem za to ze se neco musi pricist po filtraci na vystupni napeti....samozrejme jsem to s tema 23V prepalil...Diky za osvetleni
Topik píše:OK..diky mel jsem za to ze se neco musi pricist po filtraci na vystupni napeti....samozrejme jsem to s tema 23V prepalil...Diky za osvetleni
Přičíst ne, vynásobit, odmocninou ze dvou (převod mezi efektivní hodnotou a amplitudou):
(13V - 1,4V) * 1,414 = 16,4V (1,4V je úbytek na dvou diodách v usměrňovači)
V případech , jako je tento , se uvažuje , že trafo bude "jen" pomocným zdrojem k akumulátoru . Takže se většinou "přetěžuje" a tím výstupní napětí klesá . Problém je v tom , že když to trafo , které bude mít naprázdno usměrněno 13V , bude mít napětí , při zátěži např.60A , o hodně menší . Takže jsou dvě možnosti . Mít trafo , které má např. 11V při 150A odběru a napětí naprázdno po odpojení odběru nestoupne nad 15V , nebo zajistit sepnutí trafa , které má napětí naprázdno např. 18V a zajistit připojení do elektrosoustavy automobilu jen po dobu chodu startéru . Na Svarforu je svářečka ze 6-ti MOTů . Třeba dáš tři paralelně , budou mít napětí naprázdno 14v a výkonově se to již bude rovnat carstaru a pak můžeš nechat připojeno celou dobu , kterou se budeš motat kolem startování . Jinak , kam si pořídili carstar , tam se zvedla spotřeba startérů !
BOBOBO píše:V případech , jako je tento , se uvažuje , že trafo bude "jen" pomocným zdrojem k akumulátoru . Takže se většinou "přetěžuje" a tím výstupní napětí klesá . Problém je v tom , že když to trafo , které bude mít naprázdno usměrněno 13V , bude mít napětí , při zátěži např.60A , o hodně menší . Takže jsou dvě možnosti . Mít trafo , které má např. 11V při 150A odběru a napětí naprázdno po odpojení odběru nestoupne nad 15V , nebo zajistit sepnutí trafa , které má napětí naprázdno např. 18V a zajistit připojení do elektrosoustavy automobilu jen po dobu chodu startéru . Na Svarforu je svářečka ze 6-ti MOTů . Třeba dáš tři paralelně , budou mít napětí naprázdno 14v a výkonově se to již bude rovnat carstaru a pak můžeš nechat připojeno celou dobu , kterou se budeš motat kolem startování . Jinak , kam si pořídili carstar , tam se zvedla spotřeba startérů !
Až se potvrdí (ta poslední věta), smích Tě přejde - pokud není oním přídavným startovacím zdrojem vozík s cca metrákem olova a H2SO4, ale nějaká spínaná příšernost, dostává stratér docela pěkně na (_!_) a je jen otázkou času, kdy se napěťově prošvihne vinutí. Ty "pomocné startovací zdroje" totiž v prvním momentě dávají docela pěknou "facku" - na jednom takovém jsem naprázdno naměřil 42V!!! A při měření digitálem s paměťovou funkcí i při odběru cca 320A pořád ještě "vyskakoval" někam k 24-26V zákmitových špiček... Na značku už si nevzpomenu, ale byl to docela komplikovaný "macek" na rudlu a živený přes 32A kulatou 3f zásuvku...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Atlan píše:O no ta spotreb a starterov sa moze zvysit z dovodu... dlheho startovania az kym sa stoho nedymi.
No neviem vinutie startera testujem s 220V 5-10s a vpohode to zvlada....
Ještě řekni, že přímo zapojené na síťovou zásuvku a posadím se na záda. Ano, dělá se to - přes sériově zapojenou žárovku, test na průchodnost vinutí. Jenže v tu chvíli není vinutí namáhané ani 1/100 proudu, který jím protéká při normální funkci - a ohřev je úměrný proudu, nikoliv napětí, jak zajisté všichni víme. O poklesu napěťové pevnosti izolace při ohřátí taky - takže co si budeme namlouvat - i když tam "pereš" 230V, je to pro vinutí "muška jenom zlatá" proti situaci, kdy jím teče rozběhový proud a ještě k tomu do něj "pomocný" zdroj cpe napěťové špičky minimálně o 100% převyšující numinální pracovní napětí - a jízdychtivý řidič to "žhaví" klidně minutu-dvě v kuse, přesně jak píšeš...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
...O poklesu napěťové pevnosti izolace při ohřátí taky - takže co si budeme namlouvat - i když tam "pereš" 230V, je to pro vinutí "muška jenom zlatá" proti situaci, kdy jím teče rozběhový proud a ještě k tomu do něj "pomocný" zdroj cpe napěťové špičky minimálně o 100% převyšující numinální pracovní napětí
Jestli je na tom "izolace" tak, že ji prorazí 30V, tak už se tomu černému zuhelnatělému asi nedá říkat izolace, a prorazilo by ji i předpisové napětí 12V z tuny olověných baterií. Elektronický spínaný zdroj se špičkou 30V je v tom nevinně. Může za to proud a dlouhé týrání startéru.