velikost bočníku pro dig. ampermetr
Moderátor: Moderátoři
velikost bočníku pro dig. ampermetr
Na proudovém zdroji cca 24V/DC max 10A bych potřeboval měřit hodnotu protékaného proudu a to nejlépe pořád. Uvažuji použít "digi modul" s GM, cca 120Kč, který má max vstupní rozsah 199,9mV/DC (panel Led metr HD 3129)
Prosím Vás mohl by mi někdo říct velikost toho bočníku a s čeho ho udělat , případně kde ho koupit ? (vím, že se dělá z drátu/kovu a ma minimální odpor. Takže výroba v mých podmínkách je takřka asi nemožná)
Ještě jeden dotaz, modul bude napájen se stéjného zdroje , jen bych tam dal stabilizátor na 9V. Je toto možné, nebo budu muset udělat další kompletní zdroj včetně trafa pro napájení modulu.
Moc děkuji za pomoc a radu
voltmetr hodnotu 100. Pak už je to ohmův zákon. R=0,1/10=0,01 ohmu.
Zhotovit bočník můžeš klidně z měděného drátu o průřezu 1 mm2, nebo 1,5 mm2 a vhodné délky. Délka jde taky spočítat z měrného odporu mědi, nebo z tabulek elektroinstalčního materiálu. Možná někdo namítne, že měď není vhodná na přesné bočníky, ale je nejdostupnější a v praxi
stačí.
Jindra
ampérmetr
Tento snímací odpor bych dal do - větve, mezi - zdířku a usměrňovač. Pokud je zdroj nastavitelný nebo stabilizovaný zpětnou vazbou musí být odpor uvnitř zpětné vazby. Poku používáš trojsvorkový monolit tak mezi -usměrňovače a zemí stabilizátoru. Jinak se o těch 0,1V zhorší stabilita zdroje.
Napájení lze z trafa, protože udávají spotřebu 60 ma , řekněme 100 při 25 V to bude 2,5W a to se dá kouskem chladiče rozptýlit. Jiný problém je se zemí. V manuálu píše GM o dvou verzích , s odděleným napájením a společnou zemí. Oddělené napájení je v pohodě, ale pokud by byla společná zem musíš to zapojit tak jak jsem napsal pak by to mělo chodit. Ale radši nad tím před zapnutím přemýšlet.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Použití hotového bočníku z ručkového měřáku je možné pouze v případě, že na něm bude při proudu 10A úbytek minimálně 100mV, jinak bys musel oželet 1 číslici na displeji.
Kocur píše:No vždyt píšeš že ten digitalní chceš koupit v GMe,tak se zeptej i na ten ručkovej.V nabídce je za 97Kč.
Dík za tip, já našel jen digitální a teď když jsem to začal hledat na www, tak jsem zjistil, že je stejně neposílají na dobírku a dokonce nemají ani ten modul co jsem chtěl. Takže jsem se díval na GES a tam je mají taky , takže koupím vše v gesu. Nějak mě nenapadlo že se dají koupit ručkové měřidla, holt už nemám přehled
bude to pro mě jednodušší stím ručkovým měřákem, mají tam 10A/DC za 146Kč. A to se vyplatí