Analogový zdroj 18V/50A STATRON

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kybler
Kontaktovat uživatele:

Analogový zdroj 18V/50A STATRON

#1 Příspěvek od kybler »

Opravuju tu jeden laboratorní zdroj statron ozn. 3256.0, pořád to likviduje usměrňovače. Přišlo mi to sem s odpálenýma 2x FAGOR FB5002, vrazil jsem tam náhradu KBPC5006 (na o dost vyšší napětí), chvíli to jelo na plnej výkon bez známek nějakého problému, pak to začalo hučet, vypnul jsem to a jeden graetz zase v pr...

Obrázek
Obrázek

Nemáte k tomu někdo aspoň noty nebo se s tím setkali? Díky.
Když všechno selže, přečti návod.
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Mira80 »

Docela by pomohlo dat merak na ty graetze a zjistit, co se s nima deje, zda velky proud nebo velke napeti.
ale jestli to huci, tak neni to nekde pretizene, ze zacne vrnet trafo a shori mustek ?
Stan3

#3 Příspěvek od Stan3 »

Při prvním proražení usměrňovače mohlo dojít k poškození el.kondů,pokud se na ně dostalo střídavé napětí. Už jsem podobnou závadu měl v jednom zdroji,kondenzátor se choval jako zenerka :lol: , vždy při dosažení určitého napětí začal mít velký svod.
kybler
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kybler »

Trafo má na sekundáru 2x22V, origo graetz byl asi na 200V, tenhle je na 600V. Podle chování to má na primáru tyristorovou regulaci, přidává to podle zátěže, je to znát na hučení traf, bez zátěže to v OK stavu nehučí vůbec. Když se to prokoplo, tak to začalo hučet bez záteže jak prase.

To s tím proražením kondru zní zajímavě, každopádně se k tomu zdroji vrátím v pondělí, tak uvítám vaše další nápady.
Bejt po mým, tak z toho ty trafa vyházím a udělám z toho pulzák, ale to by asi zákazník nepochopil.Obrázek

Nějaký noty už jsem sehnal, ale není to přesně k tomuhle zdroji, takže jestli něco máte, uvítám.
Když všechno selže, přečti návod.
Stan3

#5 Příspěvek od Stan3 »

Při té tyristorové(triakové) regulaci budou kondy a usměrňovač namáhány značnými pulzními proudy, zkusil bych zapojit mezi usměrňovač a kondy tlumivku,nebo výkonový odpor cca 0,05-0,1Ohm. Každý kondenzátor má povolený maximální pulzní proud(vzhledem k oteplení). Podívej se do katalogu na maximální pulzní proud těch usměrňovačů.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“