MATSUI 14TVDVR1-02-posunuty obraz

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mirkov

MATSUI 14TVDVR1-02-posunuty obraz

#1 Příspěvek od mirkov »

U tohto telka mam posunuty obraz doprava a aj na pravej strane prelozeny asi 2cm.Nastavit sa neda,lebo niet s cim. :?
Poradi niekto?Vdaka.
Frenky

#2 Příspěvek od Frenky »

Nutno opravit.V TV je nasprávně nastavená *fáze* horizontálu.Pokud
TV nemá na toto nastavovací prvek,je nastavení provedeno v *servisním* módu.Může být jen změněná hodnota některé součástky v obvodu,studený spoj v obvodu VN trafa,zvětšená hodnota R a pod.
Chtělo by to schema..originál ovladač /pro přístup do SM/, pak už
by to neměl být problém... :friday:
Závada může být i v obvodu řádkového budiče /budící trafo ?/...
Je to závada složitější,tady už něco musíš znát... :pc:
mirkov

#3 Příspěvek od mirkov »

Frenky píše:Nutno opravit.V TV je nasprávně nastavená *fáze* horizontálu.Pokud
TV nemá na toto nastavovací prvek,je nastavení provedeno v *servisním* módu.Může být jen změněná hodnota některé součástky v obvodu,studený spoj v obvodu VN trafa,zvětšená hodnota R a pod.
Chtělo by to schema..originál ovladač /pro přístup do SM/, pak už
by to neměl být problém... :friday:
Závada může být i v obvodu řádkového budiče /budící trafo ?/...
Je to závada složitější,tady už něco musíš znát... :pc:

Schemu nemam a ani na nete som ju nenasiel/zatial/.Do servis menu sa dostanem,ale je mi to malo platne.Vsetky nastavenia su v hex tvare.
Ale aj tak si myslim,ze len tak sa hodnoty v servis menu nezmenili.
Problem bude najskor v obvodoch horizontalu.Bude treba nad tym posediet dlhsie.Vdaka za info.
PetrK
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od PetrK »

Řekl bych že chybí horizontální zpětnovazební impuls do signálového procesoru, tudíž nejde nastavit horiz.fáze a obraz se posunul tak jak popisuješ, v serv.menu bych to nehledal.
1) Chce to schema a osciloskop a za chvilku není co řešit.
2) A pokud není schema, dá se to najít i podle datasheetu příslušného signálového procesoru který je v tom televizoru a postupovat při hledání zkrátka od něj směrěm k ŘKS a zjistit kde se ten impuls ztrácí (opět za pomocí osciloskopu)
3) A třetí možnost, nebo si prostě najdu schema od jiné TV ve které je příslušný IO použitý také a orientuju se podle toho.

Možností je zkrátka spousta, chce to jenom mít vybavení, znalosti abych věděl kde a co mám hledat a trochu snahy "improvizovat" pokud nemám zrovna schema od té konkrétní TV, je to jinak poměrně jednoduchá závada...... Co máš hledat už víš, takže teď už jenom nějaký ten datasheet nebo schémátko a osciloskop.
Když jsem neměl internet, tak jsem si vystačil s pár papírovými schematy co jsem měl a hodně mě pomohly servisní manuály OTF a OVP které jsou běžně v prodeji např. v AV Elektronik Teplice. Jsou v nich schemata i popisy činnosti jednotlivých IO, takže zkrátka mnoho TV všech možných značek na které jsem neměl schemata jsem opravil podle úplně jiných schemat, IO jsou přece v principu všude zapojené stejně. Kdybych si neuměl takto poradit, tak bych už musel před mnoha lety servis zavřít :D
**** Petr ****
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“