Pomoc s výberom el. zosilnovaca

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Acnnair

Pomoc s výberom el. zosilnovaca

#1 Příspěvek od Acnnair »

Zdravím.
Je mi jasné, že niečo takéto sa tu už určite rozoberalo, no musím uznať že ani po asi 3 hodinovom hľadaní som nenašiel to čo som potreboval a tak som sa rozhodol založiť novú tému. Ale k veci.
Mám v pláne si postaviť elektrónkový zosilňovač na počúvanie hudby vo vačšej miestnosti a potrebujem poradiť s výberom správnej schémy. Jednoznačne sa musí jednať o dvojkanálové zapojenie, výkon by sa mal pohybovať okolo 30 až 50W na kanál. Bolo by fajn keby to pracuje v triede A ale nieje to podmienka. A mal by obsahovať aj predzosilňovač, keďže zdrojom zvuku bude bývať gramofón, možno kotučák a podobne. Ak máte niekto nejakú overenú schému o ktorej viete, že to hrá dobre a niesú s tým problémy, tak mi ju prosím vás pošlite. Budem vám veľmi vďačný. Ja by som odkázal na toto zapojenie a poprosil o nejaké komentáre. http://tubeamp.wz.cz/40wpushpull.php Čo si o tom myslíte? Mne sa to celkom pozdáva, aj keď musím uznať, že v elektrónkach sa moc nevyznám.
Vopred ďakujem za všetky vaše ohlasy a rady.
mtajovsky

#2 Příspěvek od mtajovsky »

Jen taková malá otázka - elektronkový zesilovač chcete stavět proto, že je to teď "in" nebo jste v reprodukční technice ostřílený kozák, který to tranzistorové už vybastltil i slyšel ze všech stran, a doufá v něco "onačejšího"?
Naposledy upravil(a) mtajovsky dne 13 bře 2009, 21:24, celkem upraveno 1 x.
Acnnair

#3 Příspěvek od Acnnair »

Ostrieľaný rozhodne niesom, ale dôvodov mám niekoľko. Elektronika ma baví a beriem to ako ďalšiu skúsenosť. A s tranzistormi som už niečo postavil, viem ako to hrá. No po tom čo som počul elektrónky tak ma to oslovilo a rozhodol som sa, že niečo také skúsim.
mtajovsky

#4 Příspěvek od mtajovsky »

Alfou i omegou tu bude kvalita výstupního trafa. Jinak k těm zapojením není moc co dodat, žádná zpětná vazba, zkreslení bude ve srovnání s tranzistorovým stupněm aspoň o řád větší, ale 2. harmonickou, která v podání elektronek někomu zní skvěle. Podle mě je to spíš o vkusu každého posluchače než o nějakých zázračných vlastnostech.
Acnnair

#5 Příspěvek od Acnnair »

Výstupné trafo je naozaj dôležitá investícia, to plne súhlasím. Samozrejme nehovorím, že to má zázračné vlastnosti. Ide mi najmä o to, že keď už niečo skladám, nech nespravím nejakú blbosť, tak sa radšej opýtam niekoho kto má s tým skúsenosti.
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Co tak okopčit tuhle vykopávku od Sherwoodu, ale udělat ji v A třídě s větším výkonem ? :D

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... t=sherwood
Odpovědět

Zpět na „Poradna“