Sondy v brushless motoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

Sondy v brushless motoru

#1 Příspěvek od Skay »

Zdravim, bastlíři

Poradil by někdo jak zjistit vývody hallsond na kabelu z motoru ? Jedná se o motor ze starých disků. Z motoru leze 8 drátů, 3 jsou jasný. Zem bude asi společná k tomu ještě +Ucc a zbyjvaj tedy 3 výstupy. Otázka tedy zní jak se ta sonda chová ? mění odpor nebo vyrábí napětí nebo je to něco jako výstup s otevřeným kolektrem ? Zničim je když náhou tedy přívedu +Ucc na jejich výstup nebo když je přepoluju ?
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Skay píše:Zdravim, bastlíři

Poradil by někdo jak zjistit vývody hallsond na kabelu z motoru ? Jedná se o motor ze starých disků. Z motoru leze 8 drátů, 3 jsou jasný. Zem bude asi společná k tomu ještě +Ucc a zbyjvaj tedy 3 výstupy. Otázka tedy zní jak se ta sonda chová ? mění odpor nebo vyrábí napětí nebo je to něco jako výstup s otevřeným kolektrem ? Zničim je když náhou tedy přívedu +Ucc na jejich výstup nebo když je přepoluju ?

A jseš si jistý, že tam ty sondy jsou? Ještě jsem je v motorkách z HDD nikdy neviděla. Řídí se bezsondově podle BEMF, alespoň ty novější (<15let).
Skay
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Skay »

Ano, jsem si jistý, rozbitá původní deska od toho disku obsahovala IO v jehož datashitu bylo uvedeno schema zapojení s motorem se snímači polohy rotoru. žoužel , konektor a kus desky byl ulomen tak jsem nemohl zjistit zapojení konektoru. Tak bude nejspíš ještě starší. Točil s plotnami o průměru 130mm.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od AmarokCZ »

Já mám doma HDD z roku 1991 a tam je to tak jak píše Andrea, jinak přepólování by nemuselo vadit, protože na vstupu napájecího napětí bývá dioda nebo třeba zenerka, jinak výstup je s otevřeným kolektorem.
Co se týče 8 drátů, tak bych to viděl na společnou zem, 3 fáze motoru, napájení a 3xvýstup hallu.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Skay »

Raději bych využil těch senzorů. Myslim si, že při nízkých otáčkách to se senzoramam bude mít mnohem větší stabilitu. Ano vím co na těch drátech je vyvedeno ale nevím jak zjistit co je kam připojeno. Zenerky a pull up rezistory byly až na desce, proto bych řekl, že v motoru budou jenom samotné sondy, které bych nerad zničil. Kolik může být napájení těch sond ? +5V ? Chápu to tedy tak, že při průchodu magnetickým polem razantně sníží svůj odpor ? Aha, napájení nebude ze zdroje napětí ale jak tak koukam ze zdroje proudu :?
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od AmarokCZ »

Napájení je ze zdroje napětí, protože Hall má 3 vývody - Vcc (uvnitř bývá zabudována ochranná sériová dioda), GND a výstup.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... e4905l.pdf
Na 3.stránce je vnitřní zapojení stejné prakticky u všech hallů.
Na stránce 4 je závislost mezi magnetickou indukcí a výstupem (za předpokladu, že mezi výstupem a Vcc je nějaký odpor).

Každopádně když je zem společná a na výstupu hallu je jen tranzistor, tak pokud si spleteš Vcc s výstupem, tak se nic nestne.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

AmarokCZ píše:Napájení je ze zdroje napětí, protože Hall má 3 vývody - Vcc (uvnitř bývá zabudována ochranná sériová dioda), GND a výstup.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... e4905l.pdf
Na 3.stránce je vnitřní zapojení stejné prakticky u všech hallů.
Na stránce 4 je závislost mezi magnetickou indukcí a výstupem (za předpokladu, že mezi výstupem a Vcc je nějaký odpor).

Každopádně když je zem společná a na výstupu hallu je jen tranzistor, tak pokud si spleteš Vcc s výstupem, tak se nic nestne.

Pozor, tohle není Hallova sonda, ale rovnou celý spínač. Bipolární verzi najdeš v každém PC ventilátoru. Vlastní Hall sonda má 4 dráty (vývody). Dva se napájejí zdrojem proudu a na těch dvou naměříš napětí podle směru mag pole a jeho intenzity. Tři kusy najdeš v každé CD rom (spindle motor). Pevný disk má bezsenzorový motor, jeho otáčky jsou řízený podle průběhů napětí, co se indukuje vlivem pohybujícího se rotoru v nevybuzených fázích statoru..

http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2006-04-01.2480110481
Skay
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Skay »

Tak jsem na konci svého bádání, vykuchal jsem několik motorů co se mi válelo po stole abych byl v obraze co tedy v čem je a jak funguje. Jak píše Artaban001 v cd rom, staré disketovce a jednom motoro z HDD jsou sondy se 4mi vývody, ale tento počet mi neseděl na motor který se snažim rozchodit, po několika opatrných pokusech jsem opravdu našel kombinaci vývodů odpovídající 3 senzorům se 3 Vývody. Při otáčení rotoru po 3 "kroky" je každá sonda uzavřena (samozřejmně posunuty o nějaký úhel) a 3 "kroky" otevřena. Je tam tedy opravdu celý spínač, jen jsem přidal pull-up rezistory a funguje to perfektně. Tak díky za rady. (Pokud nevěříte, že staré diskové motory byly senzorové dám sem foto) :lol:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“