Návrh koncového stupna AM signálu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
billyman

Návrh koncového stupna AM signálu

#1 Příspěvek od billyman »

Prosím Vás Vie mi niekto pomôct s otázkou návrhu koncového stupňa vysielača AM signálu s výkonom 1W a s účinnosťou väčšiou ako 70 percent. Potreboval by som neakú schému, popis zapojenia, zdôvodnenie a vysvetlenie postupu navrhnutého riešenia.
Našiel by sa neaký borec čo by mi pomohol?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

A do kolika sekci to jeste das? Na odpoved si musis pockat, ne kazdy sem chodi kazdy den aby ti udelal ukoly do skoly.

Hill bude mit radost, az to bude promazavat.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
mihal

#3 Příspěvek od mihal »

Prelistuj si ucebnicu radiotechniky, resp. literaturu pre amaterov z minulych cias, ked podobne zariadenia konstruoval nadsenec vysielac, dnes prudko eliminovany. Nejaky pramen bol aj v amaterskom radiu asi 1984,5,6 cervenom. Ta ucinnost asi tak vysoka nebude. To by smerovalo k nejakemu PWM stupnu.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Pokud použije konec ve třídě C, bude mít účinnost dost vysokou.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Andrea

#5 Příspěvek od Andrea »

EKKAR píše:Pokud použije konec ve třídě C, bude mít účinnost dost vysokou.

AM se dá vysílat koncem ve třídě C?
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Sry - jen to prolítávám při odskoku z dílny... Neuvědomil jsem si to AM - zaregistroval jsem jen koncový stupeň vysílače...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
breta1

#7 Příspěvek od breta1 »

No a co kdyby se ten konec ve třídě C napájel napájecím zdrojem, který by byl spínaný, a jehož výstupní napětí by bylo obrazem modulačního signálu?
mihal

#8 Příspěvek od mihal »

Signal da cca 2MHz s AM by este trieda D zvladla, zalezi na suciastkach, ale do skoly budu asi idealne, takze bez starosti.
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

Vygooglil jsem příklad ve třídě D, musí to zřejmě být dvojčinný stupeň.
http://www.microsemi.com/micnotes/APT9403.pdf
Účinnost je nad 70% (7 MHz), ale moduluje se Vdd, takže modulátor tu účinnost asi trochu pokazí. Tak jen jako inspirace.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

nedávno mě tu někdo školil (nedávno = teď někdy 2007-9), že AM konec ve třídě C je používaný a že ten výstupní obvod i s modulací dokmitne.

Současné AM vysílače s číslicově odstupňovanými váhovými vysílači mají hodně velkou účinnost, ale to není případ 1W výkonu :wink:

Apropos, když dostaneš zadání nějaké úlohy, tomu nepředchází studium dané problematiky a doporučená literatura? To už je fakt školství tak chaotické, že pedagog zadá téma které student slyší poprvé?
Zmije

#11 Příspěvek od Zmije »

Já myslel, že modulační účinnost AM je max 25% neb 50% padne na nosnou, která nenese žádnou informaci a zbývajících 50% se rozdělí do dvou postranních pásem, obě ale nesou shodnou informaci, takže užitečných je právě jen těch 25%, lepší účínnost je u SSB.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

já to pochopil tak, že tazatel mluví o účinnosti koncového stupně (ss příkon+buzení vf/vf výkon nosné), ne modulační účinnost, která je daná.
U signálu praseného optimodem a dynamickým řízením nosné to stejně už neplatí.
Zmije

#13 Příspěvek od Zmije »

To by mě teda zajímo proč to neplatí, pokud je to normální AM tak to lepé prostě jít nemůže a je jedno jestli tu modulaci dělá lampový koncák nebo 10 DSPéček lépší parametry ten signál prostě mít nemůže než 25% užitečné informace, pokud se začne potlačovat nosná, nebo jedno postranní pásmo, pak už to neplatí.
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

Záleží jak budeme vyhodnocovat modulační účinnost. Dejme tomu, že v nějaké vzdálenosti od vysílače měříme odstup s/š pro nějaký signál s modulací třeba 30%. Pak zapneme optimod který zvýší plnění modulace a tím mnohonásobně stoupne subjektivní hlasitost, takže buď máme lepší s/š nebo lepší dosah. Když k tomu zapneme řízenou nosnou, můžeme cvičit s amplitudou nosné s přdstihem podle signálu a tím zase vylepšovat bilanci energie nosné vs. úroveň modulace.
Ale jak to vyjádřit číselně netuším, on ty parametry optimodů nikdo radši neuvádí a řízenou nosnou teprve. Museli by totiž přiznat i % zkreslení a to není žádná sláva. A to, že pohnutky jsou v první řadě ekonomické, když to nazvu slušně.
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Ani energetická účinnost 70% mi nepřipadá fyzikálně reálná: dobře přizpůsobená anténa s výstupní impedancí vysílače je vlastně děliš 1:1. Tedy připojením antény spadne napětí na výstupu vysílače na polovinu, což znamená čtvrtinový výkon.
Pokud vysílač nebude do žádné zátěže odevzdávat výkon, ztrácí posouzení účinnosti smysl (i v teoretické rovině), prakticky v řadě zapojení ten provoz naprázdno nepřežijí koncové tranzistory.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“