Vyvíječ ozónu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MIKI250
Kontaktovat uživatele:

Vyvíječ ozónu

#1 Příspěvek od MIKI250 »

Ako vyrobit čo najefektívnejší vyvíječ ozónu ?
Príkon max 200W a vyvýjacia komora max 2dm3
UV žiarenie potrebuje asi dosť veľký priestor, takže to asi ostáva na VN.
Takže kedy vzniká ozón ? pri korónovom výboji , alebo aj pri takzvanom jónovom vetre ? Použiť jednosmerné alebo striedavé U ?
Aký tvar elektród ?
Alebo predsalen UV ?
Dakujem
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Průmyslové ozonizéry (vodárny apod) používají UV výbojky, dokonce jsem se setkal s člověkem, který tyhle monstra montuje a servisuje...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PCmaniac99

#3 Příspěvek od PCmaniac99 »

já mám doma takový ten "čistič vzduchu za KSČ" je to hnědý kvádr a v jeho horní třetine trčí jehla a asi 1cm od ní je kovovej pásek mezi těmito dvěma body přeskakuje VN

vevnitř v této "blbině" je násobič z kondíků a diod

zítra vyfotím
MIKI250
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od MIKI250 »

Ide o to, či bude pri komore 2dm3 a s prietokom vzduchu 30 až 100 litrov za sekundu účinnejšie , vohdnejšie.
A pri čističoch vzduchu je ten ozón nechcený.
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od drabek06 »

Chceš ozón ? Hodně ozónu ? :lol: Kup si rtuťovou výbojku, odřízni z ní baňku, hoď to do nějaký škatule a profukuj větrákem a myslim že budeš spokojenej 8-) Když dělám DPS fotocestou tak mě tim smrdí pokoj ještě 2 dny potom . . . :D
workhard
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od workhard »

Někde jsem slyšel,že inhalovat ozón není úplně OK :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od drabek06 »

Jj, taky jsem to četl mno. Já u toho větrám, ale takovej ten divnej puch stejnak přetrvá . . .
galjo

#8 Příspěvek od galjo »

Carel

#9 Příspěvek od Carel »

drabek06 píše:Chceš ozón ? Hodně ozónu ? :lol: Kup si rtuťovou výbojku, odřízni z ní baňku, hoď to do nějaký škatule a profukuj větrákem a myslim že budeš spokojenej 8-) Když dělám DPS fotocestou tak mě tim smrdí pokoj ještě 2 dny potom . . . :D

Souhlas.V roku1965 jsem si chtěl udělat z výbojky horské slunce.O3 bylo za chvíli plná místnost a s ním i plno řevu manželky,že jí zvadly všechny kytky.Od té doby,co vydává ozon,neexperimentuji.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Carel píše:
drabek06 píše:Chceš ozón ? Hodně ozónu ? :lol: Kup si rtuťovou výbojku, odřízni z ní baňku, hoď to do nějaký škatule a profukuj větrákem a myslim že budeš spokojenej 8-) Když dělám DPS fotocestou tak mě tim smrdí pokoj ještě 2 dny potom . . . :D

Souhlas.V roku1965 jsem si chtěl udělat z výbojky horské slunce.O3 bylo za chvíli plná místnost a s ním i plno řevu manželky,že jí zvadly všechny kytky.Od té doby,co vydává ozon,neexperimentuji.

Z gramatického hlediska, podle stavby vět, mi nějak vychází že manželka vydává ozón... :roll:
Ale všechno je možný.
Carel

#11 Příspěvek od Carel »

Omlouvám se,ale jsem poněkud starší 80letý člověk,tak s tou předválečnou stavbygramatikou jsem trochu na "štíru"a manželku bych nechtěl urážet.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

V pohodě, jestli se manželka neurazí tím že bylo všude plno jejího řevu, tak ozonem snad už taky ne...
Nás stavbu vět učili už poválečnou, ale termín anakolut (vyšinutí z větné vazby) mám beztak odjinud, do takové hloubky školní vzdělání nešlo asi nikdy.
Ale k podstatě věci, nevím jestli se dá zamezit produkci ozónu při výrobě UV záření, protože to je základní vlastnost toho záření - štěpit molekuly kyslíku.
Moje zkušenost s kytkama je taková, že ozonový smrad jim nevadil, ale krátká expozice ostrým UV světlem je likviduje zásadně, nejen vadnutí ale rychlé odumření.
Manželka mi tu žádná naštěstí neřve a neřvala.
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Některé kvítka zřejmě UV silně nerada, ani silné světlo. Jednou jsem na stole tak na 2 minuty rozhicoval celou nerozbitou RVL400 (nějaké UV taky uletí) asi 1,5m od difenbachie a druhý den byla na přivrácené straně zcela ovadlá a suchá, za další den se rotačně zesymetrizovala :wink: .

UV se často generuje komorou se speciální výbojkou, je to nějaká trubice s T 10000K či více.
mety

#14 Příspěvek od mety »

V starej knižke elektronika pre akvaristov bol návod.
Bola to vlastne sklenená trubica dlha 30 cm a vo vnútri bol naperforovaný hrubši alobal.
Vonkajšiu elektródu tvoril normalny tenky alobal.
Do toho šlo 2kV striedavých.
Zátky na konci trubice nesmeli byť z gumy,lebo tu ozon leptá.
Tak,že vlastne nič zložite :)
MIKI250
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od MIKI250 »

T 10 000K To sa používa tuším aj pri tých auto xenonoch HID sady. Zaujimavé , načo je niekomu v reflektoroch auta zdroj UV
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“