Babetta 210, praskání žárovek

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vrky

Babetta 210, praskání žárovek

#1 Příspěvek od vrky »

Jak mám vyřešit praskání žárovek na babetě, v předu je 6V/15W vzadu 6V/5W a tachometr 6V/1,2W. Když praskne přední žárovka tak přepětí sežere i ostatní. Kupovat se mě to nechce. http://www.fichtlkramek.cz/nahled/id_1110.html
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jedině ubastlit, tos určo měl na mysli - akorát že menší, vzhlednější a pohříchu i lacinější to sbastlíš těžko. Uvědom si, že je to vlastně (v principu) výkonová zenerka 6V, která musí být schopná udržet toto napětí bez poškození sebe i generátoru Babetty i v případě přepálení všech žárovek - je tedy potřeba, aby byla schopná "protopit" cca 22-25W, které generátor dodá. Pokud budou žárovky fungovat, bude spotřebovaný a "protopený" výkon samozřejmě mnohem nižší, jen v řádu jednotek Wattů. Přesto je ale pro jistou míru trotlfestovnosti potřeba dimenzování na onen maximální výkon - CO KDYBY. Přitom když Tě s tím "čapnou šilci", bude to nehomologované zařízení a Ty budeš platit pokutu - pokud to je továrně vyrobené, musí to pro prodej absolvovat certifikační a homologační procedůru, která dává jisté záruky už sama od sebe, svými požadavky na konstrukci i bezpečnost. Na Tvém místě bych si to radši koupil - bez legrace.

Jinak jako starý fanda JAWY oceňuju Tebou linknutý web - až na ty příšerné chyby - jen pro ukázku - těsnicí "LABYRIND" místo labyrint, žárovka "SULFID" místo sufit, "SILENBLOK" místo silentblok a těch chyb tam je ještě mnohem a mnohem víc - jako by ten web designoval a popisoval pasák od krav a ne minimálně středoškolsky vzdělaný člověk...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 28 kvě 2009, 14:06, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

vrky píše:Jak mám vyřešit praskání žárovek na babetě, v předu je 6V/15W vzadu 6V/5W a tachometr 6V/1,2W. Když praskne přední žárovka tak přepětí sežere i ostatní. Kupovat se mě to nechce. http://www.fichtlkramek.cz/nahled/id_1110.html

Ty resis dve stovky? Kdyby za to chteli dva litry, tak bych to pochopil, ale takto? Jinak v principu to bude asi jak pise EKKAR, uchladit to nebude problem, kdyz to primontujes primo na ram, jen ta homologace...
galjo

#4 Příspěvek od galjo »

To je pravda, za tie peniaze sa neoplatí ani rozmýšlať nad tým čo tam do toho umiestniť aby to fungovalo..
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Řešilo se zde pod -zkratový regulátor . Odděl druhý vývod od cívky pro světla, usměrni a dej zkratový regulátor .
Onkyo

#6 Příspěvek od Onkyo »

Ja mám na babete žiarovky 24 V a je to OK.Typ je 207.Neviem ako je to možné ,ale takto my to funguje dobre.Je to starý typ babety.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

V principu je úplně jedno, jaké "palubní" napětí to které vozítko používá, jde hlavně o to, že používá NEREGULOVATELNÝ GENERÁTOR - namísto regulátorem řízeného budicího vinutí jako má poctivé dynamo nebo alternátor to používá permanentní magnety (v podobě neodym-ocelových magnetů obrovská úspora hmotnosti). Jenže něco za něco - neregulovatelný výstup znamená, že napětí se reguluje zátěží a pokud se odběr prudce zmenší například spálenou žárovkou, napětí obvykle nekontrolovatelně vystřelí - takže s sebou vezme ostatní spotřebiče. Výrobci elektrovýzbroje malých motocyklů to řeší používáním PARALELNÍCH = ZÁTĚŽOVÝCH regulátorů (nesprávně ZKRATOVÝCH) - jenže tím už původní výhoda generátoru s permanentními magnety jde do kytek - hmotnost a rozměry potřebného chladiče atd...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
TomasX

#8 Příspěvek od TomasX »

Pánové víte co je dívné?
Ta BABETTA to začne dělat, až po "pár" letech provozu.
Co se na tom generátoru může změnit?

Zkoušel jsem zvětšit mezeru mezi magnety a cívkama - bez úspěchu.
Zvětšit zátěž taky nepomáhá a navíc to málo svítí.

Protože většinou odejde zadní žárovka a spustí "blik" efekt, tak jsem ji nahradil ledkama a pro přední žárovku jsem udělal paralelní regulátor, žárovku v tachometru jsem vynechal. Rychlost nad 50 km/h odhaduju. :lol:
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
Jonapo

#9 Příspěvek od Jonapo »

ja som to dávnejšie vyriešil tak,že som do zadného svetla nahodil 10A diodu a za tým 10W zenerku a behal som na tom denne do práce asi 6 km a odvtedy som mal so žiarovkami pokoj.
vrky

#10 Příspěvek od vrky »

Vyřešeno, koupil jsem to u nás v mototechně. Nemusím dávat peníze za poštovné. Zkusil jsem se optat a měli jak 6V tak 12V.
no_-_name

#11 Příspěvek od no_-_name »

~Nestavte se mi na odpor! - Georg Simon Ohm ~
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Jenom mohli popsat to předpětí .
misjak

#13 Příspěvek od misjak »

ja som to raz vyriesil ze dozadu som dal 12v ziarovku... odvtedy pokoj
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“