UPS nenabíjí baterky
Moderátor: Moderátoři
- czatlantis
UPS nenabíjí baterky
Je to Smart-UPS 1250 z roku asi 1995 (jo vím, že je stará ale tak kdyby to byla jen nějaká blbost tak je mi líto ju vyhodit)
Už jsem jednou opravoval Smart-UPS 450, která měla opačnej problém - dávala na baterky moc a tam stačilo upravit jeden odpor, což ale u téhle nepomáhá. Nevíte, co to vlastně způsobuje, že se to napětí rozhodí? vyschlý kondíky nebo něco jinýho?
Zajímavý, že tady mám ještě jednu stejně starou a hodně podobnou UPS, která je sice na dvojnásobný napětí (48V), ale dělá to stejný - taky generuje moc nízký napětí.
Díky za odpovědi
Zkontroluj v tomto pořadí:
D14, F3, Q49, R150, Q63
Elyty který můžou vyschnout tam skoro žádný nejsou. Pouze jeden blokovací C92.
Celý měnič je filtrovánolověnou baterií a bateriíbezindukčních kondenzátorů, které jsou extrémě spolehlivé. To jsou ty modrý špalky uprostřed.
Ovšem často se tam zkratují poměrně nekvalitní svitkové kondenzátory, takže zkotroluj C85, a keramiku C74.
Pokud to ani potom nepojede, nu što. Vot ťéchnika...
- czatlantis
Ale ta 24V je problém. Pojistka taky prdlá, ale po výměně prdne okamžitě znovu, všechno cos psal jsem zkontroloval a stejně nefunguje.....tak na to asi kašlu, nebo si k tomu přibastlím nějakej obvod na dobíjení externě.
Každopádně díky za rady, aspoň ta 48V funguje dobře
Jo a ještě jsem se chtěl zeptat na jednu věc- mám tu jinou UPS (smart-450) a nabíjí celkem brutálně baterky- po vybití a následném nabíjení si snaží "zuby nehty stabilizovat svoje napětí (který je v pořádku)- takže do baterek teče cca 4A (a to jsou tam 12V 7Ah). Na baterkách je teda napsaný "Stanby mode: no initial current limitation" ale stejně se mi to nějak nezdá...je to normální?
czatlantis píše:Tak, konečně jsem se k tomu dostal. U té 48V byla pokažená jen pojistka.
Bezva
czatlantis píše:... na to asi kašlu, nebo si k tomu přibastlím nějakej obvod na dobíjení externě.
To můžeš zkusit ale asi to nebude fungovat.
Pokud ta pojistka stále hoří, je téměř jisté, že je vadný Q49 a nebo přímo IC7.
czatlantis píše:Jo a ještě jsem se chtěl zeptat na jednu věc- mám tu jinou UPS (smart-450) a nabíjí celkem brutálně baterky- po vybití a následném nabíjení si snaží "zuby nehty stabilizovat svoje napětí (který je v pořádku)- takže do baterek teče cca 4A
To je možné pouze několik málo minut, řekněme maximálně 5. Je to kvůli rychlýmu oživení baterie po hlubohém vybití.
Ona ta zapouzdřená sedmička snáší daleko vyšší inicializační proudy než udává výrobce a APC na to hřeší.