potřebuje třífázový asynchroní motor nulák?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hero

potřebuje třífázový asynchroní motor nulák?

#1 Příspěvek od hero »

Zdravím.

Kamarád se se mnou hádá a tvrdí mi, že se třífázový asynchroní motor nebude točit bez pracovního vodiče (nuláku). Já tvrdím, že k tomu aby se točil potřebuje jenom fáze. Můžete někdo prosím odpovědět kdo má pravdu. díky
Maskot

#2 Příspěvek od Maskot »

Tocit se bude,ovsem nebude takove pripojeni vyhovovat zadne norme.
honza_jan

#3 Příspěvek od honza_jan »

Standartní 3f motor nepotřebuje pracovní nulu. Ochranný vodič PE na kostru stroje je ovšem nutný. S funkcí motoru jako takového, ale nemá nic společného. Pouze zajišťuje, aby v případě poruchy nebylo na kostře stroje nebezpečné napětí.
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Maskot píše:Tocit se bude,ovsem nebude takove pripojeni vyhovovat zadne norme.

Jakto? Hero píše o pracovním nuláku, ten tam snad být nemusí, stačí ochranný nulák.
minostor

#5 Příspěvek od minostor »

na otacanie nepotrebuje nulak ani v trojuholniku aj tak ho nie je kde zapojit :D , tak na co by mu bol vo hviezde? kazde vinutie na svoje fazove napätie podelene zo zdruzeneho napätia. a s tym PE je to tak ako pisu ti prepomnou :wink:
Maskot

#6 Příspěvek od Maskot »

Andrea píše:
Maskot píše:Tocit se bude,ovsem nebude takove pripojeni vyhovovat zadne norme.

Jakto? Hero píše o pracovním nuláku, ten tam snad být nemusí, stačí ochranný nulák.

:) No pokud to bereme takhle,pak je spravne rici jen,ze na funkci to vliv nema,diskutovat se da o tom co to vlastne nulak je.On nulak vlastne ani neni,ten drat se zove zcela jinak :)
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

Maskot píše: :) No pokud to bereme takhle,pak je spravne rici jen,ze na funkci to vliv nema,diskutovat se da o tom co to vlastne nulak je.On nulak vlastne ani neni,ten drat se zove zcela jinak :)

A jak se to jmenuje dneska? Já to znám jako pracovní nulový vodič (N) a ochranný nulový vodič (PE).
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pajosek2 »

V minulosti jsem se setkal s tím,že asynchronní motor zapojený do hvězdy měl uzel spojený s nulákem.Nebylo to ovšem proto,aby se točil,ale kvůli ochraně. Pokud vypadla jedna fáze,tak vyletěli i ostatní pojistky.Pokud teda byli dobře zvoleny.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
michalnb
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od michalnb »

pajosek2 píše:V minulosti jsem se setkal s tím,že asynchronní motor zapojený do hvězdy měl uzel spojený s nulákem.Nebylo to ovšem proto,aby se točil,ale kvůli ochraně. Pokud vypadla jedna fáze,tak vyletěli i ostatní pojistky.Pokud teda byli dobře zvoleny.

Samozrejme. Keď sa pohnojí napájanie, aspoň neodkúriš celý motor. Keď uvažujeme bezporuchový stav, N-vodič je pasé (ale mimo normu), avšak pri poruche je viac ako potrebný. Ak je pýtajúcemu sa jasný pojem vyrovnávacie prúdy, tak na to už prišiel.
:pc:
Cahnov axióm: "Zlyhali všetky pokusy, je načase prečítať si návod.''
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od pajosek2 »

Napadlo mne,jestli tazatel nemyslel 3fázový motor zapojený na jednofázový proud ( 230V).V tom případě nulák potřebuje.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Maskot

#11 Příspěvek od Maskot »

Andrea píše:
Maskot píše: :) No pokud to bereme takhle,pak je spravne rici jen,ze na funkci to vliv nema,diskutovat se da o tom co to vlastne nulak je.On nulak vlastne ani neni,ten drat se zove zcela jinak :)

A jak se to jmenuje dneska? Já to znám jako pracovní nulový vodič (N) a ochranný nulový vodič (PE).

Tak uznavam a kaji se,zil jsem v bludu,ze dotycne vodice se nazyvaji stredni pracovni (N) a ochranny vodic (PE). :)
anoano

#12 Příspěvek od anoano »

Člověk aby dával furt pozor. Na jednom fóru jsem řek neutrální vodič a hned mě sprdli.
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

anoano píše:Člověk aby dával furt pozor. Na jednom fóru jsem řek neutrální vodič a hned mě sprdli.

Měl jsi jim říct, že jsou to slovíčkařící hnidopichové, to (aspoň tady) funguje.
hero

#14 Příspěvek od hero »

Díky všem za odpovědi, kamarád stejně nevěří, je :evil:
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

hero píše:Díky všem za odpovědi, kamarád stejně nevěří, je :evil:

Tak sežeň motor a předveď, dej ochutnat jeho smyslům :)
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“